Han na putu da pokrene privredni oporavak

Lokalne vesti - Petak 05.04.2013 - 10:54

Rukovodstvo Vladičinog Hana počelo je oživljavanje privrede koja je u potpunosti zamrla u toj opštini nakon nekoliko neuspešnih privatizacija.

Upravna zgrada Upravna zgrada "Fope"

Nekada je u Vladičinom Hanu bilo najviše zaposlenih ljudi u industrijskoj zoni, dok je danas na evidenciji NSZ oko 6.000 ljudi.

Predsednik opštine Vladičin Han Goran Mladenović za OK Radio kaže da pojedini nekadašnji veliki giganti godinama stoje u stečajnom postupku, a da za nove investitore još uvek nema uslova.

- Naš najveći problem su preduzeća u stečaju. Neraščišćeni imovinski odnosi i nerešeni statusi.

Zato smo mi tražili ubrzani postupak rešavanja i gde god postoji mogućnost, izlazak iz tog postupka, jer je ta varijanta svakako bolja i efikasnija, a samim tim i rentabilnija – kaže Mladenović.

Vladičin Han je nekada bio poznat po velikim fabrikama kao što su Balkan brik, Fopa, Mehanizacija, Han plast i Betonjerka, u kojima je radilo preko 6.000 lјudi, a sada su sve te fabrike u stečaju, čekajući neka bolja vremena za sopstveni oporavak.

Predsednik opštine kaže da je i otvaranje novih industrija problem, jer opština do skoro nije imala ni jedan hektar slobodnog zemljišta koje bi ponudila budućim investitorima.

– Morali smo da otkupimo sedam hektara zemlјišta, koje smo namenili investitorima, a u planu je kupovina još zemlјišta koje će infrastrukturno biti pripremlјeno za potencijalne investitore.

U pravcu razvoja i oporavka privrede u toku je završna faza pripreme elaborata za dobijanje statusa Slobodne zone – ističe Mladenović.

Prema ranijim najavama nadležnih, izvesno je da će se u narednom periodu u opštini Vladičin Han izgraditi fabrika za proizvodnju sijalica za ličnu i kućnu upotrebu.

Reč je o nemačkoj firmi „Alder“, koja će prema prvim najavama zaposliti 480 lјudi.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: