Hitno POTREBNA POMOĆ SPECIJALNOJ BOLNICI ZA PLUĆNE BOLESTI u Surdulici

Lokalne vesti - Utorak 14.07.2020 - 10:17

Ugruženje Odbor za ljudska prava Vranje pokrenulo je na portalu https://www.donacije.rs/projekat/korona-virus-surdulica/ kampanju prikupljanja hitne pomoći Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Surdulici koja je u Covid sistemu na jugu Srbije.

Foto: OK Radio Foto: OK Radio

HITNO je potrebna pomoć lekarima, medicinskom osoblju i pacijentima inficiranim Korona virusom.

Odlukom Ministarstva zdravlja od 29. juna 2020. godine, Specijalna bolnica za plućne bolesti u Surdulici ušla je u sistem COVID bolnica, gde su do danas smeštena 63 pacijenta.
Ovo je peta Covid bolnica u sedam opština Pčinjskog okruga (četiri su u okviru Medicinskog centra u Vranju).

Direktor ove zdravstvene ustanove dr Slaviša Kostić navodi da je početni kapacitet za zaražene virusom Covid-19 bio 32 kreveta. Ali kako se broj zaraženih povećao, do 9. jula kapacitet je dupliran i u potpunosti popunjen. Sada su smeštena 63 pacijenta sa teškim oblicima upale pluća, što je maksimali kapacitet za Covid bolesnike“.

U ovoj vanrednoj situaciji, specijalnoj bolnici pored postojeće medicinske opreme kojom raspolaže, nedostaje oprema za hitno lečenje sve većeg broja obolelih od korona virusa, jer svakog dana su zahtevi za smeštaj novih pacijenata. Nova donirana oprema biće namenski korišćena u delu COVID bolnice i doprineće efikasnijem lečenju covid bolesnika, ali i održanju bezbednog rada i lečenja neinficiranih pacijenata.

Lekarski tim za celu bolnicu u Surdulici čini 9 lekara specijalista, od kojih je njih četvoro angažovano na Covid odeljenju, što ovdašnji zdravstveni radnici zbog sve veće broja pacijenata i manjku opreme sve teže podnose.

U surduličkoj Specijalnoj bolnici za plućne bolesti, trenutno ima i 64 pacijenata koji nisu zaraženi virusom COVID-19
, a u ambulanti se dnevno pregleda i više od 40 pacijenata sa područja sedam opština juga Srbije.

- Reagujići na poziv OCD Odbor za ljudska prava iz Vranja koje je pokrenulo projekat hitne podrške Specijalnoj bolnici za plućne bolesti, oglasio se ugledni biznismen i filantrop Milan Marković iz Velike Britanije i najavio kupovinu četiri rashladnih uredjaja za važne lekove u ovoj regionalnoj ustanovi.

Donacija će bizi uručena u utorak 14.jula direktoru Specijalne bolnice za plućne bolesti dr Slaviši Kostići, najavljeno je iz Humanitarne fondacije Milana Markovića.

Za kampanju možete donirati na sledeći način:

- online preko platforme : https://www.donacije.rs/projekat/korona-virus-surdulica/

- slanjem SMS poruke na 7300 (cena je 200 RSD) - sredstva od SMS-a će sredstva biti na raspolaganju tek po naplati i prenosu, najkasnije u roku od tri meseca.




 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
bob
14.07.2020. , 10:30
Pa Točev će pomoći........kad završi sa blokranjem auto-puta.