Hoće li od 31. maja kafa u Srbiji imati drugačiji ukus

Lokalne vesti - Nedelja 29.05.2022 - 12:04

Pod imenom "kafa" od 31. maja moći će da se prodaju samo proizvodi napravljeni isključivo od mlevenog zrna kafe, predviđeno je pravilnikom koji je usvojen pre godinu i po. Ako se kafa meša sa drugim sastojcima poput žitarica ili mahunarki to mora da bude jasno istaknuto na ambalaži.

FOTO: Free Images FOTO: Free Images

Od 31. maja oznaku "kafa" moći će da nose samo proizvodi koji u sebi ne sadrže ni najmanji procenat dodataka poput ječma, leblebije, graška, soje, žira, cikorije...

- Kafa ne sme da sadrži skrob u sebi iz prostog razloga što kafa prirodno nema taj sastojak, obično skrob dolazi iz žitarica koje su bogate skrobom - objašnjava šef odseka za deklarisanje, kvalitet i organsku proizvodnju Branislav Raketić za RTS.

Mešavine moraju da se označe kao "proizvod na bazi kafe"; ako je u mešavini manje od 50 odsto kafe onda je to na primer "proizvod na bazi ječma, sa dodatkom kafe".

- Sve što je ranije bilo dozvoljeno i sada se može raditi. Samo šta je novina da se to mora jasno naznačiti i da vi kao potrošači vrlo jasno vidite šta su surogati, koliko ga ima.

Kada imate prženu mlevenu kafu sa ječmom, da znate da je to ječam i ta informacija se mora nalaziti na prednjoj strani, a u spisku sastojaka mora se naznačiti procentualno učešće tog ječma
- kaže Raketić.

U Srbiji postoji 460 proizvođača kafe, među kojima su i velike kompanije, ali i male lokalne pržionice.

Svi su imali 18 meseci da poslovanje prilagode novim pravilima.

OK Radio, RTS

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: