I MUZIČARIMA garantovan MINIMALAC

Lokalne vesti - Sreda 04.10.2017 - 08:50

U utorak je u Vranju održan sastanak na kojem se govorilo o novinama u statusu profesionalnih muzičara i njihovim radnim pravima.

Gera: I muzičari se bore za svoja prava FOTO: D. Ristić/OK Radio Gera: I muzičari se bore za svoja prava FOTO: D. Ristić/OK Radio

Susret je organizovan na inicijativu novoosnovanog Udruženja muzičkih i scenskih izvođača „Žuto cveće“ iz Vranja, a o aktuelnostima koje se tiču statusa muzičara je govorio Dragiša Golubović, predsednik Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije i predsednik Samostalnog sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije.

Od 1. avgusta, odluka o Posebnom kolektivnom ugovoru za radno angažovanje estradno-muzičkih izvođača, koju je usvojila Vlada Srbije, dobila je prošireno dejstvo, što znači da se odnosi na sve ugostitelje-poslodavce i sve muzičare u Srbiji.

Ovom odlukom je država odlučila krene u primenu obaveznog zaključivanja ugovora između poslodavaca i muzičara, što je i do sada bila obaveza, a Poreska uprava je najavila i strogu kontrolu, kaže Dragiša Golubović.

- Faktički, kolektivni ugovor propisuje minimalnu cenu rada za muzičare, koja iznosi 22.620 dinara, a novina je dnevni angažman, takozvani „muzički dan“, čija je cena pet odsto od minimalne zarade, odnosno 1.131 dinar.

Tu su i druge odredbe koje se tiču zaštite muzičara na radnom mestu, zaštite njihove opreme, kao i obaveza muzičara prema poslodavcu.

Na osnovu kolektivnog ugovora će poslodavci i izvođači potpisivati tipske ugovore koji definišu njihove međusobne obaveze
– objašnjava Golubović.

Prema njegovim rečima, medijska prašina koja se podigla oko ove odluke Vlade posledica je neinformisanja i potpuno je neopravadana, jer je kolektivni ugovor u interesu i poslodavaca i izvođača.

- Nikakvih dodatnih nameta za poslodavce nema, a muzičari dobiju svoju zaštitu kroz kolektivni ugovor.

Značajno je i to što će svi doprinosi na njihove honorare morati da se uplaćuju u Fond PiO, jer se često dešava da muzičar dođe do kraja svog radnog veka a nema ni dana radnog staža
– ocenjuje Golubović.

Predsednik Udruženja muzičkih i scenskih izvođača „Žuto cveće“, poznati vranjski gitarista Slađan Antić Gera, kaže da je svrha ovog sastanka informisanje o novinama u cilju borbe za muzičare i njihova prava.

- Udruženje postoji oko mesec dana i trenutno broji četrdesetak članova, a mogu nam pristupiti, ne samo muzičari, već i svi radnici sličnih profila, kao što su glumci.

Mi smo jedino ovakvo udruženje južno od Niša i, što je vrlo značajno, ušli smo u Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije, što je početak borbe za ostvarivanje naših prava
– navodi Gera.
 

    

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: