IGRA kao imitacija života (FOTO)

Lokalne vesti - Četvrtak 25.02.2016 - 09:24

Pozorište "Bora Stanković" u Vranju izvelo je treću premijeru ove sezone, dramu "Igra" Semjuela Beketa u režiji Ane Grigorović.

Drama u drami; Foto: D. Ristić Drama u drami; Foto: D. Ristić

Ovaj manje poznati komad irskog nobelovca je priča o ljubavnom trouglu u okviru kojeg likovi pletu mrežu sastavljenu od prevare, izdaje, laži i razočarenja.

Zatvoreni u klaustrofobične bele kabine, muž, žena i ljubavnica iznova ponavljaju svako svoju priču, bez zadovoljavajućeg konačnog razrešenja.

Kroz čitavu predstavu provlače se zvučne reference na aktuelnu situaciju vranjskog teatra, osuđenog na skučenost imitacije scene u gradu sa pozorišnom tradicijom od 120 godina.

U samom finalu predstave, na sceni se prikazuje film, u kojem nas glumci, u svom nescenskom obličju, kroz igru vode do scene koju je progutao požar pre četiri godine.

Kroz ovu "Igru", rediteljka Ana Grigorović je u Beketovu vanvremensku priču provukla aktuelnu dramu vranjskog pozorišta.

 - Ovaj Beketov tekst je vrlo hermetičan, ali dozvoljava da se smesti u određeni kontekst.

Opredelila sam se da se radnja smesti u Vranje, u tu specifičnu situaciju u kojoj vranjsko pozorište funkcioniše po sistemu štapa i kanapa.

Taj kontekst se dobro primio na ovaj tekst, a ja sam želela da naglasim vezu sa našim kulturnim, naročito pozorišnim životom u Srbiji, koji nije u najsjajnijoj situaciji ni u drugim gradovima
– kaže Ana Grigorović.

Protagonistkinja jedne od tri uloge u predstavi, Tamara Stošić je vrlo emotivno doživela ovu dramu u drami.

- Posle četiri godine smo napokon progovorili o stvari koja nas jako boli i ovo je prvi put da koristimo naš medij, scenu, da izrazimo ono što nas peče.

S jedne strane sam presrećna što se to večeras desilo, a s druge strane ostaje tuga što i dalje nemamo svoje pozorište
– otkriva Tamara.

Predstava u ovakvoj postavci nameće pitanje da li je pozorište imitacija života ili je život imitacija pozorišta.

- U ovoj zemlji sve je imitacija. Mi živimo imitaciju života u imitaciji od zemlje, a kako pozorište prati život i to je imitacija, baš kao i ova naša priča, koja je zapravo imitacija nekog drugog razgovora koji bi trebalo da se odvija u nekim sasvim drugačijim okolnostima – kaže Tamara Stošić.

Pored Stošićeve, druge dve uloge u "Igri" tumače Žetica Dejanović i Marko Petričević.

Vranjska publika u Domu vojske je ovacijama nagradila protagoniste premijernog izvođenja ove pozorišne igre.
 

    

    

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: