IN MEMORIAM: Preminuo MILE BOMBONDŽIJA

Lokalne vesti - Nedelja 11.04.2021 - 09:43

Miloje Ilić (83), poznatiji kao Mile bombondžija iz Vranja, preminuo je u nedelju.

Foto: S.Tasić/OK Radio Foto: S.Tasić/OK Radio

Mile je ostao upamćen na čitavom jugu Srbije po svojim slatkišima koje je spremao po starinskim receptima, prodavajući ih na vašarima, saoborima i drugim skupovima.

Starije generacije ga pamte iz radnje čuvenog Krste bombondžije, kao i njegovu suprugu Zoru, uz čije krofne su odrastale generacije.

U glavnoj ulici u Vranju nema više kaldrme, a odavno nema ni radnje Krste bombondžije, pa miris tek isprženih krofni i crvenci u izlogu žive samo u sećanjima starijih Vranjanaca.


Slatkiše iz Krstine radnje, ručno rađene, i spremljene na tradicionalan način, do skoro je pravio upravo njegov posinak Miloje Ilić.

Iako je bio u penziji, pravio je “svilene bombone, petličiki, zagoretke i crvenci”.


U Vranje je iz hanskog sela Bogoševa  došao pedesetih godina prošlog veka, nakon što je u Surdulici izučio zanat.

Čuveni Krsta bombondžija nije imao potomke, pa je nakon četiri bezuspešna pokušaja da svoje umeće i zanat prenese na potencijalne naslednike, odustao od takve ideje.


Kada je Mile došao u njegovu radnju, svojim znanjem i umećem uspeo je da zadobije gazdino poverenje.

Kasnije je nasledio radnju u glavnoj ulici i brinuo o ostarelom Krsti i njegovoj ženi. Poslastičaru su nazvali „Crvena zvezda“.

Mile bombondžija biće sahranjen u ponedeljak u 13 na Šapranačkom groblju.



 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: