In memoriam: Prim. dr Slobodan Milenković

Lokalne vesti - Ponedeljak 18.02.2019 - 22:38

U Beogradu je u 91. godini preminuo prim. dr Slobodan Milenković, specijalista interne i socijalne medicine, u Vranju poznat kao doktor Backo.

Milenković, izuzetna figura vranjskog zdravstva FOTO: zutocvece.org.rs Milenković, izuzetna figura vranjskog zdravstva FOTO: zutocvece.org.rs
Prim. dr Slobodan Milenković je rođen 1928. godine u Kraljevu, u apotekarskoj porodici.
 
U Vranju je završio osnovnu školu i Gimnaziju, a diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1953. godine.
 
Prema podacima iz arhive hirurga i hroničara vranjskog zdravstva dr Vukašina Antića, na mladog Milenkovića je veliki uticaj izvršio njegov ujak, čuveni vranjski internista, dr Aleksandar Stajić.
 
Dr Milenković je u Vranju počeo da radi 1954. godine, pet godina kasnije je specijalizirao internu medicinu, a 1960. je postao i upravnik vranjske bolnice.
 
Kao uticajni društveno-politički radnik, dr Milenković je bio inicijator izgradnje i osavremenjavanja tadašnje vranjske bolnice, pa je zahvaljujući toj inicijativi u Vranju 1964. godine sagrađeno krilo gde se nalaze Interno odeljenje, Rentgen i Laboratorija.
 
Imao je izuzetne organizacione sposobnosti i bio je na čelu brojnih regionalnih i republičkih institucija, odakle je značajno pomagao lokalno zdravstvo, ali i lečenje mnogih ovdašnjih ljudi.
 
Biran je i za poslanika republičkog parlamenta od 1963. do 1967. godine, a nakon toga je izabran za pomoćnika republičkog ministra, odnosno tadašnjeg sekretara zdravlja, gde je dočekao i penziju.
 
Dobitnik je mnogobrojnih priznanja, među kojima su Orden rada sa srebrnim vencem, medalja Crvenog krsta SFRJ, nagrada dr Dragiša Mišović i Sedmoseptembarska nagrade Vranja.
 
Od prim. dr Slobodana Milenkovića se oprostilo i Zavičajno udruženje Vranjanaca u Beogradu „Žuto cveće“, čiji je član bio dugi niz godina.
 
- Sa tugom se opraštamo od jednog od najstarijih i najuglednijih članova našeg udruženja – dr Backa, specijaliste interne medicine i specijaliste socijalne medicine. 
 
Brojne generacije pacijenta i prijatelja trajno će čuvati uspomenu na njegov plemeniti lik – stoji u poslednjem pozdravu udruženja Vranjanaca, uz izraze najdubljeg saučešća porodici.
 
Ispraćaj za kremaciju prim. dr Slobodana Milenkovića obaviće se u četvrtak, 21. februara na Novom groblju u Beogradu
 
Opelo počinje u 11,30 časova.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: