In memoriam Srboljub Srba Stanković

Lokalne vesti - Sreda 26.06.2019 - 20:42

Srboljub Srba Stanković, poljoprivredni stručnjak, privrednik i društveno-politički radnik, preminuo je u nedelju, 23. juna, saopštilo je danas Zavičajno udruženje Vranjanaca u Beogradu „Žuto cveće“.

Srboljub Srba Stanković (1937 - 2019) FOTO: Srboljub Srba Stanković (1937 - 2019) FOTO: "Žuto cveće"
Srboljub Srba Stanković rođen je 01. avgusta 1937. godine u Karadniku, kao poslednje od šestoro dece u porodici čestitih zeljoradnika. Osnovnu školu završio je u rodnom mestu, gimnaziju u Vranju, a Poljoprivredno-šumarski fakultet u Skoplju 1961. godine.
 
Prva zaposlenja bila su mu u zadrugama u Aleksincu i Laćarku, zatim u SO S.Mitrovica. Sledi Prehrambeni kombinat i sreska poljoprivredna stanca u BrčkomVojvođanska agencija i Produktna berza u Novom Sadu gde radi u ime i za račun Savezne direkcije za robne rezerve i PK Jugoslavije.
 
Zatim prelazi U Beograd i do 1983. je vodeći stručnjak za sirovinsku bazu u BIP-u. Sproveo je niz racionalizacija u proizvodnji, lagerovanju i racionalnom transportu ječma i hmelja, kao i finalnog proizvoda – piva, čiju prodaju podiže na prvo mesto u SFRJ sa 300 miliona boca godišnje.
 
Zapaženi rezulatati u radu razlog su da 1983. prelazi u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, najpre kao pomoćnik a od 1996.-1988. kao zamenik ministra. Aktivno učestvuje u izradi zakonskih akata, član je državnih delegacija sa kojima posećuje brojne zemlje. Na čelu je Privrednih delegacija koje 1996. i 1997. započinju privrednu saradnju sa NR Kinom. Učestvuje u koncipiranju Strategije razvoja poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije usvojene 1997.
 
Posebna doprinos razvoju našeg kraja dao je u periodu 1998.-2002. kada je kao direktor Agroindustrije kompanije „Simpo“ dao veliki učinak u realizacijama projekata „Rosa“, „Kondiva“, u farmi ovaca, proizvodnji cveća i plantažama dunja.
 
Bio je ugledni član brojnih stručnih udruženja i nosilac mnogobrojnih nagrada i priznanja Vlade republike Srbije, PKJ, PKS i drugih.  Od 2012. godine redovni je član Međunarodne tehnološko menadžerske akademije.
 
Pored brojnih stručnih, radnih i društvenih obaveza, nastavio je da se bavi proučavanjem biljnog sveta, posebno samoniklog lekovitog i začinskog bilja. 2016. godine, je kao jedan od autora, učestvovao u pisanju knjige „Riznica lekovitog bilja i preparata”.
 
- Odlaskom dragog Srbe izgubili smo vrednog i poštenog druga i prijatelja, aktivnog člana Udruženja i iskrenog poštovaoca Vranja i vranjske tradicije. Večno ćemo ga pamtiti i rado sećati svih zajedno provedenih trenutaka - saopštilo je Udruženje "Žuto cveće".
 
Ispraćaj za kremaciju je u subotu 29.06.2019. na Novom groblju. Opelo počinje u 11,30 sati.   
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: