Inflacija najteža za građane sa nižim platama: Šta je do sada najviše poskupelo

Lokalne vesti - Nedelja 22.05.2022 - 01:28

Iako su cene u trgovinama i usluge ovog aprila u poređenju sa istim mesecom prošle godine veće u proseku za 9,6 odsto, subjektivni osećaj potrošača je da se one svakodnevno penju u spiralu inflacije.

FOTO: G. Mitić/OK Radio FOTO: G. Mitić/OK Radio

Ni tih 9,6 odsto nije malo, a to što građani osećaju kao veliki pritisak je činjenica da prosek vuku proizvodi i usluge kojih ne mogu da se odreknu - hrane, prevoza, održavanje stanova

Najugroženiji će biti oni sa manjim i prosečnim primanjima, gde je udeo potrošnje upravo ovih grupa roba i usluga bio najdominantniji i gotovo da nema priostora za rast koji diktiraju poskupljenja, piše dnevni list Danas.

Tako su u kategoriji hrane, najveći rast imale cene kafe i čajeva, 24,5 odsto su skuplji a rastom od 23,7 odsto u stopu ih prati povrće.

Meso, koje je talas poskupljenja uhvatio još na kraju 2020. postalo nedostupnije jer su cene više za 19,5 odsto u odnosu na april prošle godine.
 
Ulja i masti plaćamo 17,6 odsto više nego lane, hleb i žitarice 13,6 a za mleko, sir i jaja izdvajamo 12 odsto više para.

 

Generalno, hrana je skuplja 16 a bezalkoholna pića 14,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine.
 
Troškovi stanovanja, koji takođe spadaju u kategoriju onih koje je nemoguće izbeći ili smanjiti, veći su za oko šest procenata, što na prvi pogled samo ne deluje alarmantno.
 
Međutim, prosek vuče to što je održavanje i popravka u stanovima skuplja za 16,2 procenta, cene materijala potrebnog za to veće su za 17,8 a usluge održavanja za 14,8 odsto, komunalije i električna energija su ostali na istom, ali se ne zna do kada će ostati tako jer se uveliko najavljuju nove cene struje i grejanja dok statistika već beleži rast cena čvrstog ogreva od 18 procenata.
 
Na tržištu su, međutim, već sada cene uglja više za preko 80 odsto dok su ogrevno drvo i pelet skuplji od 30 do 50 procenata.
 
I u sektoru transporta, za gorivo se izdvaja skoro petina novca više nego prošlog aprila, a za 16,5 odsto skuplje je održavanje pa je za korišćenje i održavanje automobila potrebno 16,5 odsto više novca.

 

To je uticalo i na drumski prevoz putnika, skuplji je za 5,6 odsto dok se cene železničkog i avionskog prevoza, prema podacima statistike, nisu menjale.
 
Drastično su poskupele novine i časopisi, čak 36 odsto, u kategoriji zdravlja, najveći rast beleže cene stomatoloških usluga, 11,8 odsto a ugostiteljske usluge skuplje su za oko deset procenata.

Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: