INOVACIJE: Srebro za vranjskog PREOBRAŽENKA

Lokalne vesti - Utorak 01.11.2016 - 09:21

Snežana Prokić, vaspitačica iz Vranja, osvojila je drugo mesto i srebrnu medalju na Međunarodnom festivalu inovacija, znanja i stvaralaštva u Novom Sadu za osmišljavanje igračke „Preobraženko“.

Snežana Prokić, iskustvo pretoočen u igru FOTO S. Tasić/OK Radio Snežana Prokić, iskustvo pretoočen u igru FOTO S. Tasić/OK Radio

Svoje tridesetogodišnje  iskustvo vaspitačice u vrtiću „Dečija radost“ Snežana Prokić je iskoristila za kreiranje ove igračke namenjene deci od jedne do sedam godina, kao i deci ometenoj u razvoju.

- Ovu didaktičku igračku koristim već više od 15 godina.

Na  godišnjem stručnom  usavršavanju za vaspitače ja sam prikazala ovu igračku, koju su kolegenice pohvalile, i onda su me predložile da idem prošle godine na skup Udruženja vaspitača na Tari.

Prisutni su bili oduševljeni, i predložili da patentiram igračku. Vrtić mi je u tome pomogao, i  ja sam je patentirala, što je trajalo šest meseci.

To je ustvari ispitivanje igračke, i posle šest meseci ja sam dobila rešenje o pronalasku i vrednosti toga
- kaže Prokićeva.

Potom, na festivalu inovacija „Nikola Tesla“ u Novom Sadu, gde je bilo izloženo preko 400 pronalazaka iz mnogih evropskih zemalja, bilo je prikazano veoma malo pronalazaka iz oblasti vaspitanja.

- Na tom sajmu, moja kućica „Preobraženko“  je osvojila drugo mesto. Ova igračka je višenamenska i naprevljena je od sunđera.

Sastoji se od različitih elemenata, u obliku je kućice, ima prozore i vrata, koji su različitih oblika.

Tu su trouglovi, krugovovi i druge figure. Tu su i drugi oblici i oni se povezuju, pa upadaju kroz kućicu, postoje alkice kroz koje deca provlače trakice, a sve u cilju razvoja sitne motorike.

Kućica se sastoji od različitih elemenata i boja, koje oni uče
- pojašnjava Prokićeva.

- Možda ćemo sa proizvodnjom krenuti u porodičnoj varijanti, a možda se i javi neko da ponudi da zajedno radimo.

Videću, još uvek ne znam
- kaže Prokićeva.

Ona naglašava da izuzetnu zahvalnost duguje porodičnom preduzeću „Zlatna lula“, koje joj je pomoglo da ode na sajam i predstavi svoj pronalazak.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: