ISPOVEST ŽENE LEKARA: Pretnje smrću i batine kao svakodnevica

Lokalne vesti - Petak 18.05.2018 - 08:27

Vranje - U Srbiji se 18. maj obeležava kao Dan sećanja na ubijene žene, žrtve porodičnog nasilja, ali i kao dan borbe protiv svih onih koji napadaju žene.

Nasilnika ima u svim društvenim slojevima. Foto: Thinkstock Nasilnika ima u svim društvenim slojevima. Foto: Thinkstock

Nasilnici su prisutni u svim društvenim slojevima, nezavisno od stepana obrazovanja, materijalnog statusa ili položaja i ugleda koji imaju u nekom mestu.

Jedan od primera porodičnog nasilja zabeležen je i u porodici jednog uglednog lekara iz Vranja.

Njegova supruga, koja je želela da ostane anonimna i čije je ime poznato redakciji OK Radija, priča o svom iskustvu i borbi protiv nasilja, kao i o tome od kojih je sve institucija tražila zaštitu i kako su one reagovale.

- Sredinom aprila pozvala sam policiju zbog nasilja u porodici koje je nada mnom vršio moj suprug sa kojim sam u braku 25 godina i sa kojim imam dvoje punoletne dece.

Od pre godinu dana učestale su svađe u našoj kući, jer me on vređa, fizički napada, otima mi telefon, ne vodeći računa da li će me povrediti i ja sam više puta prijavljivala slučaj policiji koja je dolazila, obavljal razgovor sa nama i slučaj završavala upozorenjem.

Pre mesec da dana  je moj suprug, nakon razgovora koji se pretvorio u svađu počeo sa pretnjama govoreći mi da će da me istera iz kuće, ako ne može drugačije da će da me ubije, da ja nemam više šta da tražim tamo.

Ja sam se uznemirila, rekla mu da se smiri jer ću u suprotnom
da pozovem policiju, na šta mi je odgovorio da ja vršim nasilje nad njim jer vičem, da ih slobodno pozovem i da će konačno da me zajedno sa njima izbaci iz kuće jer više ne može da ih podnosi da mu dolaze u kuću
- priča ova Vranjanka.

Ona dodaje i da je pre ovog događaja, suprug njoj često upućivao pretnje da će joj krišom dati lekove, da će od njih biti onesposobljena da se pokreće i govori,  kao i da zove pomoć, ali će sve da oseća i da će je on mučiti.

Ovo je navedeno i u jednoj od krivičnih prijava koje su podnete protiv ovog lekara Zdravstvenog centra Vranje.

Nasilniku su izrečene hitne mere privremenog udaljenja mogućeg učinioca iz stana i privremena zabrana mogućem učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i prilazi joj.

 

Sud je na predlog tužilaštva hitnu meru produžio na trideset dana.

- U trenutku kada su policijski službenici izvodili nasilnika iz kuće, uz izgovor da li može da obavi telefonski poziv, što mu je odobreno, nasilnik sam bez pratnje policajca odlazi u kuću i pritom iz stana iznosi novac,  zajedničku imovinu i otuđuje ga od žrtve nasilja čime nastavlja pored psihičkog i ekonomsko nasilje nad žrtvom.

Kako 18. maja ističe izrečena mera zabrane prilaska i kontaktiranja žrtve nasilja počela sa iseljavanjem iz  stana iz straha da me ne ubije.

Moj suprug uspeo je i da decu okrene protiv mene, tako da su ona počela da opravdavaju nasilje, a moju borbu protiv njihovog oca su okarakterisali kao brukanje porodice.

Moj suprug me je tukao i premlaćivao kao devojku, trudnu, sa malom decom, njegova majka bi prilazila kad se on „umori“ i zadiha od besomučnog premlaćivanja tražeći da psuti malo nju „da mi ona pokaže“, vrlo često su i prijatelji i rođaci bili svedoci njegovog premlaćivanja kao i policija
- priča ova žena.

Ona je pozivala policiju i uspela da ga spreči da je tuče i prebija.

Ostalo je, kako priča, psihičko i ekonomsko nasilje.

- Sada kad posmatram jedno i drugo nisam sigurna da batine više bole.

Boli i kad me konstantno vređa, ponižava, da mi određuje šta i kada ću da jedem i pijem, da li će ili neće da me poveze kolima koja su zajednička imovina, da mi brutalno brani i određuje šta smem a šta ne da govorim, radim u kući, na poslu u društvu, bilo gde i mnogo je toga.

Decu finasijski pomaže i ucenjuje ih da budu protiv mene poput svakog školskog primera nasilnika i to boli.

Mislila sam da ću na isti način kako sam sprečila fizičko nasilje da sprečim i pojačano psihičko nasilje kojem sam svakodnevno bila izložena dugi niz godina. Nisam uspela.

Veoma sam zabrinuta za svoju bezbednost nakon prestanka izrečenih mera.

Verujem u nadležne institucije, verujem u pravdu i na kraju verujem u Boga, on vidi sve, verujem da ću da preživim
- dodaje ova Vranjanka.
 

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
sasa
18.05.2018. , 22:43
Ovo je jedan nakaradni zakon koji ne stiti nikog..imali smo lepe zakone koji su stitili sve ljude...a sada moze neko da te prijavi iz cista mira zarad njegovih licnih frustracija,osvete..ili da bi odvojio nekog od sopstvene dece...ovde je fora,ko prvi pozove policiju..a ovi bez dokaza maltretiraju ljude...a i ovu tukli i muz i tasta..a ona ostala...u braku..ma daj bre,dok bilo lepo i dok je finansirao,bilo dobro..cudo nije rekla da joj nije dao novac za sminku...posto je nije vozio..i bla...bla..uzeo svoj novac,da bi preziveo posto ga izbacuju iz kuce...ne nego je trebao u gace..go i bos...da ga isfrlje na ulici....ajde bre
srdjan
18.05.2018. , 22:48
Ma daj bre,tukli je i muz i tasta...a ona ga je toliko volela pa sve to progutala...i sad se setila....eee,ima nasilnika...ali ima mnogo vise lazova,koji koriste ovaj nakaradni zakon kako bi se svetili supruzniku...iz kojekakvih razloga i ciljeva..a bio sam i svedok situacije u kojoj je cilj majke bio da odvoji dete od oca..pa ga je prijavljivala za nasilje cak i kad je covek bio u inostranstvu....
vranjanka
19.05.2018. , 09:57
Žao mi je ove žene jer nijedno živo biće nije zaslužilo ovakvo maltretiranje! Trebalo je da ovu agoniju ona prekine na vreme kada joj je postalo jasno sa kim ima posla,ali sve i da je pogrešila što nije otišla kada je trebalo niko nema pravo da uzima tuđi život u svoje ruke i niko nije ničiji gospodar !Svako ima prava na svoj život!Podrška ovoj ženi!Izdrži draga moja ,budi borac!
Beba Kanački
19.05.2018. , 11:16
Ne šminkam se. Ali billo bi lepo da mi je dao novac za šminku bar, kada nikada i nizašta drugo nije... makar da sam mogla da njome “pokrijem” modrice, a ne da me deca takvu gledaju ...
ranko
19.05.2018. , 11:31
Žene bežite od nasilnika glavom bezobzira,tajni signali uvek postoje,prepoznajte nasilnika na vreme i bežite!Poštujte sebe !
Gospodja Vranjanka
19.05.2018. , 23:32
Postovana Gospodjice takozvana "Vranjanka" ocigledno da niste nikad primetili laz tj da verujete svakome ko stavi bilo kakav clanak vi u to poverujete i branite Gospodjicu na clanku .Nemojte da se brukate svojim glupim misljenjima vec ih zadrzite za sebe . Primecuje se da je clanak 90 % istina jer nijedan muz ne bi toliko radio i oprastao vec bi zavrsio takvu stvar ubistvom ...
selena
20.05.2018. , 01:50
Cek,cek pa sta ovo pisete?Da bolesnik nasilnik i psihopata leci ljude u ZC.Sta ga sprecava da se ovako ophodi i prema pacijentima koji mu ne idu "uz dlaku".Mozda ce i njima da daje lekove da ih onesposobi.Gde su ovde nadlezne sluzbe da urade psiholoski profil ovog lekara i da li je on sposoban da leci ljude?Sto se zene tice zao mi je nje ali sama je kriva sto je tek posle 25 godina potrazila pomoc.
Ja
20.05.2018. , 11:22
Gospodji Vranjanki je ako sam dobro razumela, žao što nisam mrtva, ubijena ... tada bi mogla srećno da konstatuje da je sve 100% tačno!!! Lekaru, zapravo nasilniku, o kome je reč se sudi zbog nesavesnog lečenja i krivičnog dela protiv zdravlja ljudi.
selena
20.05.2018. , 12:43
Za one neverne Tome koji misle da prica iz ovog teksta nije tacna mogu da kazem da licno znam dvojicu doktora koji bi se uklopili u ovu pricu.Vidjam im zene na pijaci malo- malo pa modre po licu.Treba da objavite ime nasilnika pa kad pukne bruka u novinama da vidimo koga ce on da ubija,gusi i sl.To su obicne kukavice i kad im pokazete zube manji su od makovog zrna.A treba to da uradite i zbog gradjana Vranja koji se lece kod tih nasilnika da znaju s kim imaju posla.u nekim zemljama lekar koji je osudjen za nasilje u poodici gubi licencu i nikada vise ne moze da leci ljude jer se smatra opasnim za pacijente.Kod nas ih policija stiti i obicno nisu krivi narocito ako su clanovi odgovarajuce stranke.
A neko se pronašo
21.05.2018. , 15:31
Gospodinu koji proziva u komentaru ženu koja daje podršku maltretiranoj ženi-žrtvi lekara nasilnika želim da i on na svojoj koži oseti kako je to kada mu neko maltretira ćerku,majku,sestru ili još neku dragu žensku osobu iz njegove okoline!Ne verujem da bi samo posmatrao i ohrabrivao nasilnika da to i dalje čini,osim ako ovaj vrli komentator nije i sam nasilnik pa voli tako da deli aplauze-ćuške svojoj partnerki i pravi joj pakao od života! Sram te bilo ti koji se kriješ iza pseudonima Gospođa Vranjanka!Stidi se nasilniče,u mišju rupu sa svojim bolesnim razmišljanjima!Podrška svim maltretiranim žrtvama!Pravda mora da pobedi!