ISTRAŽIVANJE: Romima sve gore (FOTO)

Lokalne vesti - Subota 12.12.2015 - 11:24

Loša ekonomski položaj Roma ključni je problem za ovu zajednicu u Vranju, pokazalo je istraživanje na temu "Sa margine protiv diskriminacije" o položaju Roma u Pčinjskom okrugu.

Predstavljanje istraživanja u Vranju FOTO D. Ristić Predstavljanje istraživanja u Vranju FOTO D. Ristić

Autor istraživanja, sociolog Zoran Gavrilović iz BIRODI-ja kaže da je ova studija pokazala da diskriminacija ima za posledicu kršenje prava Roma, umanjenje kvaliteta života i veliki je motivator da oni napuštaju ovaj deo Srbije i samu zemlju.

- Na poboljšanju ekonomskog položaja Roma jednostavno se ne radi dovoljno.

Zato što nemaju para, veza, niti pozicija u političkim strankama, Romi ne učestvuju u koruptivnom mehanizmu srpskog društva i to ih takođe diskriminiše
- primećuje Gavrilović.

Ipak, činjenica je, tvrdi ovaj istraživač, da pripadnici ove populacije pokazuju pomirljivost i tolerantnost, razumevajući stanje u kojem se nalaze.

Takođe, istraživanje je pokazalo da Romi ne žele posebna prava koja bi ih više uključila u društvo. Oni jednostavno žele ista prava kao i svi drugi.

- Nema svrhe davati posebna prava, kada se ni postojeća ne ostvaruju - ističe Gavrilović.

Ovo je prvo ovakvo istraživanje i ono  pokazuje da Romi očekuju da država pokaže stvarnu volju za promenom njihovog položaja, a da Vlada inicira i podrži borbu za ostvarivanje prava Roma.

Istraživanje "Sa margine protiv diskriminacije" na terenu su sproveli "branitelji ljudskih prava" na teritoriji opština Bujanovac, Vranje, Vranjska Banja, Vladičin Han i Surdulica, publikovao ga Biro za društvena istraživanja, a u Vranju ga je predstavio Omladinski forum za edukaciju Roma uz podršku međunarodne nevladine organizacije Civil Rights.

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: