Izložba bugarskih umetnika u Vranju: Umetnost je veza koja SPAJA NARODE (FOTO)

Lokalne vesti - Sreda 26.06.2019 - 10:55

U Vranju je otvorena je retrospektivna izložba slika bugarskih umetnika nastalih na likovnoj koloniji u Vranju koju je organizovao Bugarsko-srpski centar u saradnji sa Narodnim univerzitetom.

Edvin Sugarov na otvaranju izložbe FOTO: G. Mitić/OK Radio Edvin Sugarov na otvaranju izložbe FOTO: G. Mitić/OK Radio
Pozdravljajući prisutne, generalni konzul Bugarske u Nišu prof. dr Edvin Sugarev je rekao da mu je čast da otvori izložbu radova bugarskih umetnika, nastalih u Srbiji.
 
- Umetnost je univerzalni jezik kome ne treba prevodilac – rekao je konzul.
 
Kada dobije internacionalni karakter, umetnost postaje veza koja spaja narode, rekla je na otvaranju direktorka Narodnog univerziteta, Gordana Dinitrijević.
 
- Likovna kolonija je manifestacija koja na ovim prostorima datira još od 1974. godine, a od 2002. godine je organizuje Narodni univerzitet.
 
Zahvaljujući koloniji, grad Vranje i naša ustanova obogatili su svoju umetničku riznicu i uvećali kulturno blago – rekla je direktorka.
 
Ova izložba može da se posmatra iz dva aspekta, rekao je predsednik Bugarsko-srpskog centra, Darko Anačkov.
 
- Prvi je promocija bugarske umetnosti, kulture i umetnika, a drugi je povezivanje dva bratska, pravoslavna naroda i to je zapravo i bio naš osnovni cilj – rekao je Anačkov.
 
On je najavio nastavak saradnje sa Narodnim univerzitetom i izrazio nadu da će uskoro biti organizovan i besplatni kurs bugarskog jezika.
 
Izloženo je 20 slika umetnika iz Bugarske koje će publika biti u prilici da pogleda do 7. jula.

Foto Galerija

Retrospektiva bugarskih umetnika

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: