IZLOŽBA: Naša istorija, naša sećanja

Lokalne vesti - Ponedeljak 10.12.2018 - 11:20

Ove godine obeležava se stogodišnjica završetka Prvog Svetskog rata i oslobođenje gradova (Vranje, Leskovac,Niš, Pirot,Knjaževac,Zaječar,Negotin, Kladovo) od strane srpskih, francuskih i trupa drugih zemalja udruženih u Istočnu Armiju, pod Francuskom vrhovnom komandom.

Sto godina od bratstva po oružju. Foto: vranje.org.rs Sto godina od bratstva po oružju. Foto: vranje.org.rs

Francuska ambasada i Francuski institut u Srbiji zalažu se da se u drugom semestru ove godine širom Srbije obeleži stogodišnjica bratstva po oružju i solidarnosti srpskih i francuskih vojnika i civila.

Danas je neophodno da se sećamo ovog perioda, u kome su udareni temelji moderne istorije naše dve zemlje, pre svega da bi se odala pošta svima onima koji su se borili za našu slobodu, ali da bismo mladim generacijama preneli ovo sećanje i omogućili stavaranje, zajednički, jedne budućnosti oslobođene svih konflikata, zasnovane na uzajamnom poverenju u okviru naše evropske zajednice.

Vođen tom idejom Francuski institut pripremio je putujuću izložbu, pod nazivom, ,,Naša istorija, naše sećanje-sećanje na oslobođenje srpskih gradova od strane istočne armije, porodična sećanja na solidarnost srpskih i francuskih vojnika i civila''.

Ova izložba sadrži lična sećanja i svedočenja koja se čuvaju u porodicama, ali i elemente koji se odnose na oslobođenje gradova u Srbiji, među kojima je i naš grad.

Narodnom muzeju Vranje je pripala čast da bude domaćin ove izložbe čijem će otvaranju imeđu ostalih prisustvovati i Ambasador Francuske u Srbiji, Nj.E. gosodin Frederik Mondolini.

Tokom trajanja izložbe biće priređen i karavan francuskog filma sa temom Velikog rata.

Do sada su priliku da pogledaju ovu izložbu imali građani Pirota,Prokuplja, Leskovca, Niša , Knjaževca, Beograda i Zaječara.


U maoj sali Galerije Narodnog muzeja za četvrtak 13. decembra u 18:00 sati zakazano je otvaranje, a govoriće NJ.E  gospodin Federik Monodolini, dr Slobodan Milenković, gradonačelnik Vranja, Saša Stamenković, direktor Narodnog muzeja Vranje, Jasmina Janjić, prof. istorije Gimnazije ,,Bora Stanković".
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: