Izložba za Dan grada: Beli most za NEZABORAV

Lokalne vesti - Četvrtak 31.01.2019 - 10:05

U okviru obeležavanja 31. januara, Dana grada, u Galeriji Narodnog univerziteta gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković otvorio je izložbu „Nezaborav”, slikara Mite Ristića.

Beli most kao nezaobilazna inspiracija umetnika FOTO: vranje.org.rs Beli most kao nezaobilazna inspiracija umetnika FOTO: vranje.org.rs
Postavka obuhvata 31 delo Mite Ristića, a centralno mesto zauzima zauzimaju varijacije na motiv čuvenog vranjskog Belog mosta.
 
Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Slobodan Milenković je istakao da je u dugoj i burnoj istoriji postojanja Vranja značajan deo zauzimao život pod osmanskim zavojevačima i da je tek na izmaku poslednjih dana januara, pre 141 godine, odlučnim nastupanjem naših predaka, tadašnja varoš konačno  osetila zagrljaj slobode.
 
- Beli most prepoznatljiv je simbol Vranja, čuvar legendi i nezaobilazna inspiracija umetnika
 
Ovaj svedok davnih vremena, spajao je i razdvajao, mirio i služio, nadahnjivao i verno svedočio o ljudima ovog kraja
 
Prošaran obiljem priča i sudbina, njegov vanvremenski mit zabranjene ljubavi Ajše i Stojana, vezao je suprotnosti, vezao je lično i opšte, ropstvo i slobodu.
 
Most je spajanje i to ne samo prostorno, već i vremensko i duhovno – rekao je Milenković.
 
On je ukazao da ova izložba kroz segmente propoveda celinu bitnog toka jednog dela naše istorije i, kroz doživljaje prošlosti, dočarava slobodu, kao krajnja želju ljudi ovog kraja. 
 
- Slike mosta jesu priča o kolektivnoj sudbini srpskog naroda, o neumitnoj istini prkosa prema  zavojevačima, baš kao što most prkosi vremenu. 
 
Naše obećanje neka uvek bude reč „hvala", za šansu koja nam je pružena, da povežemo obe strane mosta i umesto ratova, istoriju oblikujemo prijateljstvima
  
Moralna obaveza nas potomaka je, da za primer budućim generacijama, gradimo nove svodove ljubavi, da sreća i blagostanje ne budu na suprotnim krajevima naše sudbine - rekao je Milenković. 
 
O postavci je govorio autor Mita Ristić ističući da su slike podeljene u nekoliko ciklusa i da je na taj način simbolično prikazan put srpskog naroda od ropstva do slobode
 
Izložbu je organizovala JU „Narodni univerzitet” uz podršku Grada.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: