Izvršitelji PRINUDNO iseljavaju Književnu zajednicu

Lokalne vesti - Petak 19.02.2016 - 22:52

Po sudskoj odluci, u petak ujutro je počelo prinudno iseljenje Književne zajednice „Borisav Stanković“ iz Pribojčićeve kuće i njeno vraćanje na korišćenje Gradu Vranju.

Neizvesna sudbina kulturnog blaga Književne zajednice; Foto: D. Ristić Neizvesna sudbina kulturnog blaga Književne zajednice; Foto: D. Ristić

Postupak iseljenja je počeo nakon dugogodišnjeg sporenja i sudskih procesa oko korišćenja ove kuće koja je pod zaštitom države.

Trenutno su u toku pregovori između Miroslava Cere Mihailovića i gradskog javnog pravobranioca Dragana Mihajlovića o tome kako naći adekvatan prostor za čuvanje kulturnog blaga Zajednice i spasiti ga od propadanja.

Cera Mihailović ističe da prinudno iseljenje predstavlja akt pravno-političkog nasilja.

- Prostorije koje su ponuđene za smeštaj kulturnog blaga od neprocenjive vrednosti po kulturu grada i Srbije nisu adekvatne.

Tu ne može da stane ni dvadeseti deo onoga što mi imamo
– kaže Mihailović.

On ističe korektan i tolerantan odnos izvršitelja, ali za sada ne vidi mogućnost razrešenja situacije.

Gradski pravobranilac Dragan Mihajlović kaže da Grad nema nikakvu pravnu obavezu da Književnoj zajednici, kao udruženju građana, obezbedi prostor.

- U ovom slučaju reč je o dobroj volji i razumevanju lokalne samouprave i pokušaju da nađemo rešenje u interesu kulture i građana.

Deo inventara Zajednice je prebačen u prostorije „Komrada“ i Eparhije vranjske, a legat bi trebalo da bude prebačen u Istorijski arhiv „31. januar“, ali ga ovde nismo zatekli, što znači da je prethodno sklonjen
– ističe Mihajlović.


Iseljenje iz Pribojčićeve kuće se poklapa sa približavanjem početka Borine nedelje, što njeno održavanje dovodi u pitanje.

Na pitanje da li je moguć dogovor, koji je lokalna samouprava nezvanično ponudila, da Grad bude suorganizator ove manifestacije, Cera Mihailović odgovara da po sudskoj odluci iz 2012. godine, Grad nema prava da bude ni organizator ni suorganizator „Borine nedelje“.

- Jedini organizator manifestacije je Književna zajednica, a Grad može i dobrodošao je da bude generalni pokrovitelj – odgovara Mihailović.

 

Podsetimo, zbog sukoba između lokalne samouprave i Književne zajednice, 2011. i 2012. godine Vranje je bilo domaćin dve iste manifestacije.

 

Književna zajednica je tužila Grad i zatražila utvrđivanje čija je zapravo „Borina nedelja“.

Sudsko veće Višeg suda u Vranju donelo je presudu u korist Književne zajednice i Miroslava Cere Mihailovića.

Presudom je Gradu zabranjeno organizovanje književnih manifestacija “Borina nedelja” i “Justinove blagovesti”, kao i raspisivanje konkursa i dodela književne nagrade “Borisav Stanković”.

 

Prošle godine, nakon usmenog dogovora da Grad finansira "Borinu nedelju", Miroslav Cera Mihailović je, u ime Književne zajednice, odbio da potpiše ugovor, tako da je manifestacija održana bez finansijske podrške lokalne samouprave, a organizatoru je uskraćeno i korišćenje prostora svih javnih ustanova.

 

Ovogodišnja "Borina nedelja" bi trebalo da bude pedeseta po redu, a cela godina je u znaku obeležavanja 140. godišnjice rođenja Borisava Stankovića.

 

Na žalost, ukoliko se i održi, "Borina nedelja" će, umesto da bude obeležena u znaku jubileja, biće u znaku skandala.

Pregovori između Književne zajednice i gradskog pravobranioca su još uvek u toku i neizvesno je kada će i da li će uopšte biti postignut dogovor.
 

 

Ovaj tekst objavljen je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije u okviru projekta "Kulturni katapult". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost OK RADIJA i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Ministarstva.

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: