Jagorčevina preplavila livade i šume na jugu Srbije: Lek za plućne bolesti i prirodni sedativ (FOTO)

Lokalne vesti - Utorak 26.03.2024 - 10:59

Jagorčevina raste na livadama, proplancima i šumama, od marta do maja, a na jugu Srbije je naročito prisutna na području Poljanice kod Vranja, ali i na obodima šuma i livada na širem području Pčinjskog okruga.

Foto: S.Tasić/OK Radio Foto: S.Tasić/OK Radio

Njena lekovitost je od davnina  čuvena, a kao jedan od vesnika proleća, jagorčevina svojim cvetom na livadama simbolizuje pobedu nad zimom.

Travar Stojan Mitić iz Surdulice kaže da u narodnoj medicini jagorčevina zauzima značajno mesto.

- Jagorčevina ili divlje jagliče, kako ga u narodu zovu, je veoma dobra i zahvalna biljka.

Njena lekovita svojstva su se naročito pokazala u vreme korone, kada su je ljudi od mene masovno  naručivali, jer je veoma dobro delovala na pluća.


Od nje se za čajeve koriste cvet, listovi i koren. Cvet i listovi se suše i upotrebljavaju na jedan način, a koren drugačije.

Cvet i listovi se suše na promaji, u hladu, a koren na suncu ili u sušarama, na većoj temperaturi.


Svi delovi biljke mogu da se koriste za čajeve, samostalno ili kao mešavina sa drugim biljkama.

Čaj od korena jagorčevine se koristi za olakšavanje iskašljavanja, povećanja broja krvnih zrnaca, začepljene krvne sudove, a  cvet kod nervne uznemirenosti, straha, histerije i kod slabosti srca.


Koren se vadi u početnoj fazi cvetanja ili u jesen. Listovi se beru dok biljka cveta i bogati su vitaminom C.

Ona je najpoznatija kao prirodni lek za iskašljavanje, jer razređuje sekret iz pluća i grla i olakšava njegovo izbacivanje iz organizma
- pojašnjava Mitić.

Jagorčevina najčešče služi za izradu pomoćnih lekovitih sredstava za lečenje disajnih puteva, posebno kod dece.

Pored blagotvornog dejstva na respiratorne organe, jagorčevina ulazi u sastav različitih biljnih mešavina koje se koriste kod nervne uznemirenosti, nesanice, migrene, slabosti srca, cirkulacije krvi.


Čajevi od jagorčevine se spremaju uobičajeno, kao i većina drugih, a preporučljivo je da se za iskašljavanje, čaj od korena pije tri puta dnevno, a od cvetova i listova, za nervozu i smirenje, po potrebi u toku dana.

Mitić ukazuje i da je reč o veoma zahtevnoj biljci u smislu prikupljenja, jer primera radi za svega kilogram osušenog korena, trebalo bi prikupiti, možda 10 do 15 kilograma sirove biljke sa cvetovima i listovima.


S. T.

 

Foto Galerija

Jagorčevina

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: