Javna prezentacija: Kako će izgledati GRADSKI PARK (FOTO, VIDEO)

Lokalne vesti - Sreda 16.10.2019 - 13:57

U velikoj Sali Skupštine grada održana je prezentacija projekta rekonstrukcije Gradskog parka, koja je izazvala veliku pažnju i podeljena mišljenja građana Vranja.

Jelena Marković na prezentaciji FOTO: G. Mitić/OK Radio Jelena Marković na prezentaciji FOTO: G. Mitić/OK Radio
Prezentaciji su prisustvovali i predstavnici građanske inicijative „Spasimo Gradski park“ koja je prethodno izrazila sumnju u uspešnu rekonstrukciju jednog od najstarijih parkova u Srbiji.
 
Projekat je predstavila Jelena Marković, glavni urbanista grada Vranja koja je više puta u toku izlaganja istakla da sečenje stabala nije predviđena projektom.
 
Inicijativa za obnovom ovog javnog prostora je potekla 2017. godine, s obzirom na činjenicu da vranjski park nije značajno renoviran od osnivanja, a procenjuje se da datira iz 1890. godine.
 
Glavni razlozi za rekonstrukciju su, kako je navela Marković, ruinirane pešačke staze, divlji pešački prolazi, mobilijar u lošem stanju, narušeno i neadekvatno zelenilo.
 
- Projektni zadatak je definisao zamenu hidro-tehničkih instalacija (vodovod, kanalizacija i atmosferska kanalizacija), koje će omogućiti navodnjavanje parka, kao i podzemnih instalacija za osvetljenje.
 
Zatim, projektom su data ograničenja, prvenstveno da visoko rastinje ne sme da se ukloni – rekla je Marković.
 
Ona je procenila da će promene nakon rekonstrukcije biti minimalne, od kojih je jedna od najvažnijih tkzv. „narodna staza“, koju ljudi koriste decenijama i koja je prepoznata kao potreba građana.
 
Projektom je definisano nekoliko celina: središnja, prostor dečjeg igrališta, prostor letnje scene, muzički paviljon i prostor oko česme u gornjem delu parka.
 
Prema rečima Markovićeve, u središnjem prostoru će asfalt na pešačkoj stazi biti zamenjen betonskim pločama žute boje, sa šarom u tradicionalnim motivima.
 
Tu će biti podignuta i fontana na mestu sadašnje neuređene živice, biste značajnih Vranjanaca će biti sačuvane dok će spomenik Bori Stankoviću biti oplemenjem postavljanjem postamenta i prilaza sa stepenicama.
 
Dečje igralište biće neznatno prošireno, biće dodato više klupa i podignuta još jedna česma.
 
Kod postojeće česme prostor će takođe biti neznatno proširen uz dodavanje stolova za igranje šaha.
 
Letnja scena će biti višenamenska i biće izgrađena po ugledu na sličan objekat u Vrnjačkoj Banji, dodala je Marković.
 
Rekonstrukcija Gradskog parka će iti izvedena u dve faze: najpre će iti izvršeno popločavanje, postavljanje mobilijara i obnova dečjeg igrališta, a rok za realizaciju je 120 dana.
 
Nakon toga će biti izgrađen ogradni zid i postavljen video nadzor.
 
Glavni urbanista je istakla i da se odustalo od podizanja skulpture Koštane pored spomenika Bori Stankoviću koja je ranije izazvala brojne, uglavnom negativne reakcije.
 
Prezentaciju je pratio veliki broj građana, podeljen u grupu podržavalaca projekta i grupu koja izražava skepsu u uspešnost projekta.
 
Jelena Marković je odgovarala i na pitanja prisutnih koje je interesovalo prethodno iskustvo projektanta u sličnim poslovima, kao i visoka cena projekta od 134 miliona dinara.
 
Istaknuto je su troškovi opravdani a da ih omogućava dobra situacija u gradskim finansijama.
 
Takođe, postavljeno je pitanje zašto izvođač radova još uvek nije krenuo sa poslom  kako je predviđeno, kao i zašto nije bilo javne rasprave o projektu.
 
Odgovarajući na pitanja, Marković je kazala i da će Gradski park biti zaključavan tokom noćnih časova u slučaju da budu zabeleženi primeri uništavanja.
 

Foto Galerija

Javna prezentacija projekta rekonstrukcije Gradskog parka

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Dekan Prištinskog fakulteta
16.10.2019. , 20:41
Tako prolazi Grad koji za glavnog urbanistu postvi nekoga koji je sa dva svedoka došao u Pištinu na IV godinu fakulteta Arhitekture bez ijedne druge potvrde.