Jelena Stojković dobitnica nagrade CVET JEDNAKOSTI za 2020. godinu

Lokalne vesti - Sreda 14.04.2021 - 13:01

U kategoriji štampanih medija, priča „Poezija terapija“, novinarke Jelene Stojković iz Vranja, objavljena u Večernjim novostima, pobedila je na konkursu za novinarsku nagradu Cvet jednakosti.

FOTO: FB FOTO: FB

Na konkurs Cvet jednakosti ove godine pristiglo je 13 novinarskih radova, dva u kategoriji radio reportaže, dva u kategoriji štampa, šest u kategoriji internet i tri u kategoriji TV reportaža.

Žiri u sastavu Ljiljana Bukvić (Danas) i Tatjana Dimitrić Mijailović (RTS Šabac), nakon što su pregledale sve novinarske radove koji su pristigli na konkurs Cvet jednakosti, donele su sledeću odluku:

Članice žirija su sve radove, najpre čitalački, a potom i više puta profesionalno analizirale. Od tema i povoda, pristupa, tehničke izrade do same poruke. Veću impresiju su na njih, ipak, ostavili radovi koji nisu deo konkursnih projekata.


Kao članovi žirija, prednost su ipak dale nenaručenom novinarskom interesovanju za probleme i realan život osoba sa invaliditetom, njihovom borbom da prevaziđu barijere, podignu glavu i hrabro krenu dalje. To ih je i vodilo ka donošenju odluke.

Žiri je ove godine odlučio da u kategoriji radio reportaže ne bude dodeljena nagrada za najbolji prilog iz razloga što je pristiglo samo dva rada i po njihovom mišljenju nisu u dovoljnoj meri ispunjavali kriterijume konkursa.

Među radovima objavljenim na internet portalima, prednost su dale priči „Samo kolca i put“ autora Nenada Blagojevića, objavljen na njegovom portalu „Priče sa dušom“.


Tekst pun duha, zanimljiv, pitak, čita se „u dahu“, a avanture mladog Marka Veličkovića iz Novog Sada, koji kolicima putuje po svetu, inspirativne, prepune informacija, otvorene i dobrodošle za razumevanje svima – od običnih svakodnevnih potreba do zakonskih brana i mogućnosti. Iz tog razloga je, po njihovom mišljenju, ova priča i ukupni pobednik konkursa Cvet jednakosti.

Svakako, ove godine najveća konkurencija je bila upravo među tekstovima objavljenim na portalima, otuda i odluka da „Priče sa dušom“ budu sveukupni pobednik. Žiri je mišljenja da su i tekstovi Istinomera takođe odlični.


U kategoriji štampanih medija izdvaja se priča „Poezija terapija“ novinarke Jelene Stojković. Vešto i bez patetike prikazana volja i marketinška mašta devojke da svojim stihovima nađe put do čitalaca i uporedo sebi obezbedi finansijsku potporu. Novinarski jasno i koncizno.

U kategoriji televizijskih priloga, „Iako bez noge, Radoman se ne predaje“ autorke Natalije Vidić, ostavio je najveći utisak. Novinarski vešto, u kratkoj formi, stao je ceo život, od drva do malina, domaćinstva i porodice, čoveka koji se ne predaje. Tema je odlična, lokacija perfektna, tekst jasan dinamičan, slika sjajna. Tamo gde čovek ne prkosi geografiji nego sa prirodom i ne lakim životom ponosno nosi i ne predaje se, priča puna simbolike i nade.

I ove godine, članice žirija želele bi da ovim putem apeluju na medijske radnike da kada izveštavaju o osobama sa invaliditetom i pozivaju na nediskriminaciju, prihvatanje i uvažavanje, i sami ovoj temi pristupaju na isti način, poštujući adekvatnu terminologiju i način izveštavanja o osobama sa invaliditetom. U ovoj oblasti svakako je neophodna kontinuirana edukacija i to je nešto što bismo želele da naglasimo.


 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: