Jubilarni USKRŠNJI FESTIVAL: Poruke ljubavi i razumevanja

Lokalne vesti - Nedelja 08.04.2018 - 01:52

Vranje - U Bosilegradu se održava jubilarni, 25. po redu međunarodni dečiji Uskršnji festival, koji obuhvata bogat kulturno - umetnički program.

Mnogo kulturnih manifestacija i dečjih osmeha FOTO: OK Radio Mnogo kulturnih manifestacija i dečjih osmeha FOTO: OK Radio
Festival je u organizaciji Udruženja građana „Glas“ iz Bosilegrada, započeo je 1. aprila, likovnom kolinijom dvanaestoro umetnika iz Bosilegrada i brojnih gradova širom Srbije i Bugarske. 
 
Izložba slika, koje oslikavaju Uskšnje motive tokom najradosnijeg praznika biće prikazane 6. aprila na svečanoj izložbi u Centru kulture Bosilegrad. 
 
Program festivala predviđa dve pozorišne predstave teatra iz Budapešte i Sofije, koncertni program istaknutih bugarskih folklornih ansambala i gala koncert pop i dens grupa iz Bugarske.
 
Povodom godišnjice festivala, udruženje „Glas“ organizovalo je fotokonkurs za najlepšu fotografiju predstojećeg i proteklih festivala, a takmičar sa najlepšom razglednicom bosilegradskog Uskršnjeg festivala dobiće fotoaparat. 
 
Zvanično otvaranje Uskršnjeg festivala je prvog dana Uskrsa kada će organizatori uručiti nagrade svim dosadašnjim pobednicima, nakon čega sledi takmičenje u tucanju jajima u dve kategorije dece do pet i 15 godina. 
 
Finale festivala zakazano je za ponedeljak, 9. april, defileom kukera iz Pernika. 
U završnoj fazi takmičenja biće proglašen ovogodišnji pobednik i izabrano najoriginalije i najlepše ofarbano jaje. 
 
Svim učesnicima i pobednicima organizatori će uručiti robne nagrade, pehare i medalje.
 
- Uskršnji festival je san svakog deteta, a ove godine okupiće više od 800 dece iz Srbije, Bugarske, Makedonije, Rumunije, Mađarske, Ukraine, Moldavije, Albanije i Kipra. 
 
S obzorom da se jubilarni festival održava u godini predsedavanja Bugarske Savetom Evrope, čije je moto „Jedinjenje nas čini moćnijim”, naša zajedička misija je da pošaljemo poruke ljubavi, razumevanja i saživota za jedan lepši i bolji svet pun nade, bez granica i predrasuda – kaže glavni organizator festivala i predsednik udruženja „Glas” Bosilegrad, Aleksandar Dimitrov. 
 
Kao kruna priznanja za dugogodišnje zalaganje u organizovanju Uskršnjeg festivala i očuvanju tradicija i običaja Program Evropske komisije „Evropa za festivale, festivali za Evropu” (EFFE), Međunarodni Dečiji Uskršnji Festival nagrađen je EFFE znakom (LABEL) za 2015 i 2016 godinu. 
 
Nacionalni savet bugarske nacionalne manjine u Srbiji 2016 godine proglasio je Uskršnji festival za dešavanje od izuzetnog značaja za Bugare u Srbiji.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: