Južnjaci iz Guče doneli 11 trofeja

Lokalne vesti - Utorak 14.08.2012 - 09:32

Orkestri i trubači sa juga Srbije na ovogodišnjoj Guči, 52. Sabora trubača, osvojili su čak 11 trofeja, najviše do sada.

„Zlatnu trubu“, najviše priznanje ovogodišnje Guče i 3. Medjunarodjnog takmičenju duvačkih orkestara i trubača, internacionalni žiri je dodelio majstoru trube iz Vranja Ekremu Mamutovichu (1982), kome je u njegovoj riznici nagrada jedino ova nedostajala.
 
- Popeo sam se na vrh sveta. Sa ovom ’Zlatnom trubom’ osvojio sam poslednju nagradu koja mi je nedostajala. Uz zvanje „Majstor trube“, koje sam stekao posle tri pobede u Guči, ja sam ispunio sve svoje trubačke i životne ciljeve - kaže Mamutović.
 
Mamutović je takodje, u noći kada je u Guči sputena zavesa, osvojio nagradu „Druga truba Sabora“.
 
U konkurenciji najboljih orkestara pobeda je pripala „Barki“ iz Knjaževca, ali su druga i treća nagrada stigle na jug - obe u Vladičin Han.
 
Nagrada „Drugi orkestar Sabora“ pripala je virtuozu Bojanu Ristiću, a treća njegovom imenjaku i velikom muzičkom rivalu, Bojanu Krstiću.
 
Orkestru Božidara Nikolića iz Grdelice pripala je nagrada „Najbolje odsvirana narodna pesma“. 
 
Žiri je ovoga puta najviše glasova dao za trubačko intoniranje stare vranjske pesme „Šetala se Kuzim Stana“.
 
Iz Guče na jug Srbije, u opštine Surdulicu i Vladičin Han, stigle su i nagrade za najboljeg bubnjara i najboljeg basistu.
 
Bubnjar broj 1. Sabora je Slaviša Stamenković iz orkestra Siniše Stankovića, a bas majstor je Aleksandar Jović iz već pomenutog orkestra Bojana Ristića.
 
Ljubitelje trube i tradicije u Vranju i vranjskom kraju posebno raduje podatak da su po dve prve nagrade u pionirskoj i omladinskoj konkurenciji, osvojili sinovi već proslavljenih trubača sa juga.
 
Tako je nagrada „Najbolji orkestar“ u pionirskoj konkurenciji pripala orkestru Stefana Ristića iz Vladičinog Hana, a nagrada „Prva truba“ Darku Stankoviću iz Zagužanja kod Surdulice.
 
U omladinskoj konkurenciji najbolji orkestar je družina Vladimira Ivanovića, opet iz Zagužanja kod Surdulice, a najbolji trubč je Kristijan Azirović iz Bojnika.
 
Posle ove priče o 11 saborskih priznanja koja su ove godine iz Guče otišla u Vranje, Vladičin Han, Surdulicu, Grdelicu i Bojnik, postaje jasno zato je Boban Marković, majstor tube i mag ovog instrumenta iz Vladičinog Hana, zavrne večeri rekao sa centralne bine.
 

- Nema ničeg na svetu kao to je Guča. Ona je jedna i neponovljiva. Guči dugujem sve to sam u životu postigao - poručio je Marković pred nekoliko hiljada prisutnih na 52. Saboru trubača. 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: