Kako ćemo dočekati Vaskrs? Proslava je moguća, ali samo pod jednim uslovom

Lokalne vesti - Utorak 30.03.2021 - 12:08

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović ocenio je da bi ovogodišnji Vaskrs mogao da bude dočekan i proslavljen samo uz osnovne epidemiološke mere - maske, distancu i dezinfekciju, uz uslov da se do tada poštuju sve propisane mere.

"Da se ponašamo svi racionalno i odgovorno" FOTO: D.Ristić/OK Radio
Da li je to realna situacija, sada, kada je samo mesec dana pred Vaskrs više od 5.000 zaraženih?
 
- Sledeći veliki praznik koji je pred nama je Vaskrs, koji je dan posle prvog maja, a ukoliko se budemo pridržavali svih mera do tada i imali dobar obuhvat vakcinacije protiv korona virusa, najveći hrišćanski praznik bismo mogli da proslavimo "otvoreni", samo uz maske, držanje distance i dezinfekciju - rekao je Tiodorović.
 
Situacija u vreme prošlogodišnjeg Vaskrsa je bila znatno bolja nego trenutna, ali tada je sve bilo zatvoreno, a za uvođenje policijskog časa za vreme Vaskršnjih praznika, prof. dr Tiodorović je rekao: 
 
- Bilo je neophodno da se uvede policijski čas. Tu nema dileme. 
 
Ovo nije pitanje demokratije, ovo je pitanje civilizacije. Treba biti svestan situacije da štitite i svoje zdravlje i zdravlje drugih - kazao je tada on.
 
Podsetimo, prošlog Vaskrsa je bilo 250 pozitivnih na korona virus (od testiranih 1.913), na respiratu je bilo 146 pacijenata, dok je broj preminulih tog dana bio šest.
 
Profesor Tiodorović podseća da će krajem nedelje veliki broj naših ljudi doći u zemlju zbog katoličkog Uskrsa, što može predstavljati svojevrsni rizik, te apeluje na mere opreza u danima koji slede, jer nas nakon toga očekuje novi talas.
 
- Apel je da se ponašamo svi racionalno i odgovorno. Virus se brzo širi i toga moramo biti svesni. 
 
Stiže lepo vreme, pravo proleće, biće više druženja, zato apelujem na sve da ne zaborave koliko dnevno imamo novoobolelih, da su bolnice pune i da se uzdrže od svakog vida zabave i okupljanja. 
 
Nedelju dana posle katoličkog Uskrsa možemo očekivati jedan talas, a posle ćemo videti kako će se dalje odvijati - naglašava Tiodorović.
 
Šta će precizno od mera važiti za one koji dolaze biće poznato u toku nedelje.
 
- Predložili smo, i o tome ćemo razgovarati na sledećoj sednici, da svi koji dolaze u našu zemlju pored negativnog PCR testa koji već imaju kod sebe, obave još jedan test na granici, sa brzim testovima - najavio je Tiodorović.
OK Radio, Kurir

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: