Kako preboleti prevaru partnera

Lokalne vesti - Utorak 24.01.2023 - 08:14

Prevara u braku ili emotivnoj vezi jedan je od najtežih izazova za parove. Svako ko se suočio sa neverstvom potvrdiće da ono izaziva jak emocionalni bol i može ozbiljno poljuljati temelje odnosa, ali i daljeg toka života.

Foto:Freeimage Foto:Freeimage
Neverstvo nije samo jedan, jasno definisan čin. Parovi imaju različite ideje koja se sve ponašanja mogu okarakterisati kao varanje, od maštanja o drugoj osobi, dopisivanja i flertovanja, do intimnog odnosa.
 
Izigrano poverenje na početku izgleda kao nepremostiva prepreka i treba prihvatiti činjenicu da veza više nikada neće biti ista kao ranije. Prevara partnera može voditi u potpuni prekid ili u nastavak veze, ukoliko obe osobe žele da se posvete unapređenju odnosa i prevazilaženju problema.
 
Koliko god paradoksalno zvučalo, varanje može doprineti da zajednica postane čvršća i kvalitetnija uz saradnju partnera. Po statistikama stručnjaka koji se bave partnerskim odnosima čak 70% veza može se obnoviti nakon afere. Put ka tome je otvorena komunikacija, dublje povezivanje na emocionalnom i fizičkom nivou i naravno, iskrenost.
 
Digitalno doba je olakšalo komunikaciju i povezivanje ljudi. Isto tako, upravo zahvaljujući modernoj tehnologiji lakše je pratiti uređaje putem kojih se komunikacija odvija, te tako i razotkriti prevaru partnera, samostalno i bez angažovanja privatnih detektiva.
 
Koliko je vremena potrebno da se prevaziđe neverstvo
 
Poverenje u partnera čini da se osećamo sigurno. Prekršena obećanja, izigrano poštovanje i laži ga narušavaju, što uzrokuje tugu i bol.
 
Zavisno od karaktera i emocionalne inteligencije osobe potrebno je određeno vreme da se osećaji izneverenosti i gubitka prevaziđu i oprosti partneru. Tako imamo primere da je nekome lakše da pređe preko dugogodišnje vanbračne veze, dok je drugome flert nepremostiva prepreka za nastavak odnosa.
 
Dužina vremena potrebnog da se preboli neverstvo zavisi od nekoliko faktora: iskrena posvećenost isceljenju sebe i odnosa, razumevanje motiva prevare, ulaganje napora da se osoba oslobodi besa i ljutnje i poverenje ponovo izgradi.
 
Prema iskustvima eksperata za bračne terapije, u proseku je potrebno oko dve godine da se prevara potpuno preboli.
Treba naglasiti da je zadržavanje razočarenja iz prošlosti, ogorčenosti, besa, gorčine i mržnje vrlo toksično za zdravlje, druge odnose i sve aspekte u životu. Hronično recikliranje povređenosti iscrpljuje emotivno, mentalno i fizički i može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.
 
Praktikovanje različitih tehnika opraštanja smanjuje nivo stresa, anksioznosti i depresije.
 
Koraci koji će vam pomoći da nastavite dalje
 
Krenuti dalje nakon prevare nije lako. Ipak, postoje koraci koji ovaj proces mogu olakšati i ubrzati povratak poverenja.
 
Suočavanje sa osećanjima
 
Povređenost, šok, bol, ljutnja, bes, strah ... Saznanje da smo prevareni izaziva jaka i neprijatna osećanja od kojih bismo najradije pobegli. Sa druge strane, trebalo bi se što pre suočiti sa njima i prihvatiti novu realnost. Na taj način stvara se zdrava osnova i u fokus stavlja potraga za rešenjem.
 
Jedan od saveta stručnjaka je da konačne odluke o prekidu ili nastavku odnosa ne donosite odmah pod prvim impulsima. Najbolje je odložiti ih dok ne saznate sve detalje vezane za prevaru i ne prođe prva, najintenzivija faza. Vreme je vaš najveći saveznik.
 
Razgovarajte sa partnerom
 
Iako nije prijatno, razgovarajte otvoreno sa partnerom, nađite odgovore na sva pitanja koja vas muče.  Ako partner odbija saradnju, potražite pomoć psihoterapeuta koji će vas uputiti kako da ovaj proces najbezbolnije prođete sami.
 
Oduprite se želji za osvetom
 
Povređenost često izaziva potrebu da se osvetimo partneru. Ulazak u drugu vezu iz osvete nikada nije dobro rešenje i neće doprineti da se osećate bolje. Naprotiv, može samo ojačati negativne emocije i dodatno smanjiti poljuljano samopouzdanje.
 
Preuzimanje odgovornosti
 
Prevara ne treba da bude izgovor za sve loše u vašem životu. Fokusirajte se na rad na sebi i svojim problemima. Bez obzira da li odlučite da nastavite vezu ili da je prekinete, nemojte ostati zarobljeni u prošlosti. Važno je uvek kretati se napred, makar i najmanjim koracima. Ovo podrazumeva i da neverstvo ne koristite kao oružje protiv partnera, čim vam se ukaže prilika u razgovoru. Samo ćete bol održavati živim, a to je poslednje što biste želeli.
 
Za prevazilaženje prevare ključne su dve stvari – posvećenost i strpljenje. Pored vremena i truda, porodični terapeut može biti od velike pomoći da što brže budete spremni za zdrav i iskren odnos kakav zaslužujete, sa starim ili novim partnerom.
 
 

Foto Galerija

Ljubavni problemi

OK radio,Promo native tekst

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: