Kamberi: Država kao da nas NE ŽELI

Lokalne vesti - Četvrtak 09.08.2018 - 07:53

Vranje - Šaip Kamberi, predsednik opštine Bujanovac, izjavio je da dugogodišnje nepokazivanje volje da se reše probleme Albanaca sa juga Srbije, ostavlja utisak da ih država zapravo i ne želi.

Kamberi: Dijalog sa Beogradom bez uspeha 17 godina FOTO: N1 printscreen Kamberi: Dijalog sa Beogradom bez uspeha 17 godina FOTO: N1 printscreen
Kamberi je u intervjuu za televiziju N1 podsetio na političku deklaraciju, usvojenu na skupštini albanskih odbornika Preševa, Bujanovca i Medveđe, kojom je od svih učesnika briselskog dijaloga zatraženo da se i njihovi problemi uključe u proces dijaloga.
 
- Smatramo da neće postojati potpun sporazum između Kosova i Srbije, neće biti stabilnosti ukoliko se ne reše ili se ostave po strani životna pitanja koja muče Albance tog regiona, a koja već 17 godina u dijalogu s Beogradom ne uspevamo da rešimo - ocenio je Kamberi.
 
On je rekao i da su na sastanku s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem izneli zahteve da se insistira da prava Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi budu deo dijaloga u Briselu, a da je kasnije došla ideja da se rešenje potraži kroz „korekciju granica“.
 
Govoreći o problemima Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, Kamberi je rekao da su državne institucije koje deluju na lokalu "etnički čiste, odnosno bez Albanaca ili je njihov broj simboličan", kao i da postoje veliki problemi u oblasti obrazovanja, poput nepriznavanja diploma i nedostatka udžbenika.
 
Kamberi kaže da je njegova stranka kroz saradnju s institucijama i učešćem u njiima pokušala da doprinese poboljšanju položaja Albanaca, ali da u tome nisu imali uspeha.
 
- Jedini naš poslanik glasao je i za prethodnu vladu koju je predvodio Aleksandar Vučić, kao i za reformisanu na čelu sa Anom Brnabić
 
Imali smo razgovore 4. juna prošle godine sa predsednikom i premijerkom dva puta, međutim i pored obećanja da će početi proces intergracije Albanaca nije rešen problem, a ni famozni plan Vlade od sedam tačaka iz 2013. nije ostvaren - iznosi Kamberi.
 
On ocenjuje da ideja o korekciji granica nije nova i navodi stav o "istorijskom razgraničenje s Albancima" koji zastupa ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
 
- To što on zagovara za nas je neprihvatljivo. Ukoliko se pitanje Preševske doline postavi u briselskom dijalogu mora se postaviti kao celovito, jer će parcijalna rešenja sigurno dovesti do humanitarnih katastrofa gde će se ljudi iseliti – smatra Šaip Kamberi
 
OK Radio, N1

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: