Kampanja 16 dana aktivizma: Nasilje NEMA MERU

Lokalne vesti - Ponedeljak 25.11.2019 - 23:39

SOS telefon Vranje uključio se u globalnu kampanju "16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad zenama", akcijom u Osnovnoj školi "Radoje Domanović" u Vranju.

Narandžasta boja u OŠ Narandžasta boja u OŠ
Aktivistkinje SOS telefona su učenicama i učenicima ove škole govorili o akcijama borbe protiv nasilja nad ženama i kroz interaktivnu igricu "Izmerimo nasilje" ukazali da nasilje nema meru.
 
Cilj kampanje „16 dana aktivizma“ je podizanje svesti i preuzimanje akcija za suzbijanje nasilja nad ženama.
 
Svakog dana jedna od tri žene u svetu, pa i Srbiji žrtva je nekog vida nasilja – fizičkog, psihičkog ili seksualnog
 
Samo u Srbiji je od početka godine ubijeno 25 žena u porodičnom i partnerskom nasilju, a u poslednjih deset godina više od 330 žena
 
Odgovornost svih nas je da ne zatvaramo oči pred nasiljem, već da nasilnike prijavimo i žene ohrabrimo da se protiv toga bore.
 
Kao deo ove inicijative, organizuju se događaji u zemljama širom sveta, kao i u Srbiji, a znamenitosti u gradovima su osvetljene narandžastom bojom, kako bi se skrenula pažnja na ovo važno pitanje. 
 
Već nekoliko godina, u okviru ove kampanje osvetljeni su mnogi znameniti objekti uključujući piramide u Egiptu, Empire State Building, sedište Ujedinjenih nacija u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i objekti u Beogradu i pojedinim gradovima širom Srbije.
 
U Srbiji, kampanji „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ se i ove godine priključilo Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije na čijem čelu je potpredsednica Vlade Srbije prof. dr Zorana Mihajlović.
 
Kampanja traje od 25. novembra na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad zenama i zavrsava se 10. decembra na Međunarodni dan ljudskih prava.
 

Ovaj tekst proizveden je uz pomoć i podršku grada Vranja u okviru projekta "Živimo zajedno a ne jedni pored drugih". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu isključiva su odgovornost OK Radija i ne izražavaju stavove i mišljenja grada Vranja.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: