KLINTONOVA u lektiri gimnazija u Bujanovcu i Preševu

Lokalne vesti - Petak 08.06.2018 - 08:51

Vranje - Albanski nacionalni savet predložio je da autobiografija bivše prve dame SAD, državne sekretarke i senatorke Hilari Klinton, uđe u plan i progeram nastave na albanskom jeziku gimnazija u Bujanovcu i Preševu, čemu se protivi Nacionalni prosvetni savet, pišu "Novosti".

Živa istorija: Memoari Hilari Klinton FOTO: Barnes & Noble Živa istorija: Memoari Hilari Klinton FOTO: Barnes & Noble
Nacionalni prosvetni savet (NPS), saznaju Novosti, sugerisao je da se kjniga Hilari Klinton izbaci iz plana i programa, te da se zameni prikladnijim sadržajima.
 
Predsednik NPS Radivoje Stojković, potvrdio je za "Novosti", da je o ovome bilo reči na poslednjoj sednici Saveta, te da su se složili da nastavni plan i program u celosti mogu da podrže, ali uz napomenu da bi ovo delo trebalo izbaciti iz njega.
 
- Predložili smo "Autobiografiju" Branislava Nušića, koji je odlična spona između dva naroda. 
 
Ta spona može da bude i porodica Skender-bega, kome su brat i otac bili u manastiru Hilandar. Treba naći primere koji povezuju dva naroda - rekao je Stojković.
 
Prosvetni savet je svoje sugestije uputio Zavodu za unapređivanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, koji se bavi izradom nastavnih planova i programa, a u ovom slučaju sarađuje sa nacionalnim savetom, koji je zvaničan predlagač plana i programa.
 
Zlatko Grušanović, direktor Zavoda, objašnjava za "Novosti" da Albanski nacionalni savet predlaže listu književnih dela koja će se naći u programu. 
 
Sugestije koje je dao NPS Zavod će predočiti Albancima.
 
- Ukazaćemo im da autobiografiju Hilari Klinton treba da zamene nekim delom koje će podsticati srpsko-albansko prijateljstvo
 
Na sednici NPS govorilo se o nizu zajedničkih tema iz istorije i književnosti, kao što su npr. Marko Kraljević ili Skender-beg, koji mogu biti spona, a ne linija razdvajanja - objašnjava Grušanović.
 
Zakon kaže da manjinski saveti mogu, a ne moraju da prihvate sugestije Zavoda, te da poslednju reč daje ministar koji može da prihvati ili odbije nastavni plan i program, sa Hilari Klinton ili bez nje. 
 
Ovaj plan i program, za prvi razred gimnazije, odnosiće se na učenike gimnazijskih odeljenja u Bujanovcu i Preševu, koje je prošle godine upisalo 330 učenika u 11 odeljenja.
OK Radio, Večernje novosti

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: