KNAUF Insulation: Da li ste pripremili svoje potkrovlje za leto?

Lokalne vesti - Petak 30.03.2018 - 09:44

Vranje - U susret predstojećem letu, “Knauf Insulation” iz Surdulice pripremio je niz rešenja i predloga za izolaciju, kako bi prostorije u kojima se boravi i radi sačuvale hladovinu u prijatnu temperaturu..

Uz Uz "Knaufovu" izolaciju potkrovlje postaje prijatno mesto za igru

Iz “Knauf Insulationa” podsećaju da kada pričamo o energetskoj efikasnosti, gotovo uvek pričamo samo o grejanju, odnosno uštedi u računu za grejanje koji plaćamo u toku grejne sezone.

- I to bi bilo sasvim u redu kada ne bismo imali, za mnoge - omiljeno godišnje doba - LETO.


Lepo vreme, sunčanje i kupanje na reci, zabava do uveče a kada dođemo u naš stan u potkrovlju - vruće!

Ima li rešenja a da to nije - klima uređaj ceo dan pa i noć?

Dobra vest je da ima! A dobra stvar je da, ako o svemu gore rečenom razmišljamo na vreme, kada rešavamo toplotnu izolaciju potkrovlja, možemo dobiti zaštitu od hladnoće zimi ali i zaštitu od prekomerne toplote leti
- poručuju iz “Knaufa”.

U zimskom periodu, ponašanje razičitih izolacionih materijala je uglavnom slično.

Međutim, važno je znati da se ne ponašaju svi izolacioni materijali isto kada je u pitanju zaštita od prekomerne toplote leti.
 

Šta je rešenje koje će zadovoljiti i letnji i zimski režim?

- Pre svega, to je kombinacija različitih materijala kao termoizolacije (staklena i kamena mineralna vuna) ali i odgovarajuće krovne folije koje čine čitav ovaj sklop energetski efikasnim.

Evo kako izgleda taj system. Prvo što upada u oči je debljina ugrađene izolacije - da bismo zadovoljili minimalne zahteve Pravilnika o energetskoj efikasnosti, moramo ugraditi između 25 i 30 cm termoizolacije, tako da je za jedan klasični drveni krov potrebno ugraditi temoizolaciju između rogova ali i ispod nivoa rogova.

Ovo je ključni momenat u kome bi trebalo napraviti kvalitetan izbor izolacije, kako bismo uspešno rešili i letnji i zimski režim korišćenja potkrovlja

Šta su opcije?

 

Prirodan izbor za ovu poziciju su temoizolacioni materijali vlaknaste strukture: staklena mineralna vuna, kamena mineralna vuna, ili kombinacija staklene i

kamene mineralne vune.


Na slici desno je poslednja, najbolja opcija - navode iz “Knauf Insulationa”.

Zašto je ova kombinacija optimalno rešenje, bar kada su u pitanju proizvodi “Knauf Insulation”?

Kamenu mineralnu vunu stavljamo između rogova jer, zbog većih gustina u odnosu na staklenu vunu, osetno bolje blokira prolazak toplote u potkrovlje (naravno u letnjem periodu) i čini da se potkrovlje zaštiti od prodora toplote u najtoplijem delu dana.

Preporučen proizvod: NaturBoard FIT PLUS.

Staklena mineralna vuna ispod nivoa rogova – vuna u rolni, zaštitno ‘ćebence’ kao dodatni sloj izolacije izuzetnih termičkih karakteristika. Preporučeni proizvod Unifit 035.

Obe vune su braon boje – ovo su jedinstveni proizvodi na tržištu jer su napravljeni uz pomoć patentirane ECOSE tehnologije, na bazi bio veziva, bez dodatog formaldehida, što ih čini idealnim za upotrebu prilikom izolovanja sa unutrašnje strane.

Svi ECOSE proizvodi staklene mineralne vune nose GOLD Eurofins sertifikat koji potvrđuje vrhunski kvalitet proizvoda u smislu kvaliteta unutrašnjeg vazduha.

I naravno, obavezna je primena krovnih folija (paropropusne – vodonepropusne ispod krovnog pokrivača i prane brane sa donje, toplije strane izolacije).
 

Preporučeni proizvodi: Homeseal LDS 5, Homeseal LDS 200 AluPlus, Homeseal LDS 0.02, Homeseal LDS SOLIFIT-1

Završna obrada sa unutrašnje strane - preporuka je da to bude Knauf sistem suvomontažnog zida sa potrebnom podkonstrukcijom.

- Tek ovako sklopljeno rešenje potkrovlja će omogućiti da pored odličnih rezultata u zimskom periodu dobijete i odličnu zaštitu od prekomerne toplote leti.

Vaše potkrovlje će biti optimalno zaptiveno, ali će, zbog upotrebe paropropusnih materijala - disati, čime se ostvaruje odličan komfor i zdrava klima.

Prave mere energetske efikasnosti u jednom objektu su one koje čine da trošimo manje energije, ali da pritom ne žrtvujemo komfor!

Ako smo vas dovoljno zainteresovali za temu, vreme je da pogledate i kako se izvodi izolacija potkrovlja.

Jovan Memedović i majstor Neša vam pokazuju postupak, korak po korak! Uživajte! 
- savetuju iz “Knauf Insulationa”.

 

 

 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: