Knauf insulation: Protiv širenja neproverenih informacija

Lokalne vesti - Petak 15.10.2021 - 10:55

Prema poslednjim merenjima emisije gasova koja su izvršena tokom septembra u fabrici Knauf Insulation u Surdulici, nema povećanih koncentracija štetnih materija.

FOTO: Promo FOTO: Promo

Redovne kontrole vazduha  tokom tri ponovljena merenja neposredno na dimnjacima i u krugu fabrike, a kako je propisano po samoj Uredbi o zaštiti životne sredine, pokazale su da su svi parametri značajno ispod dozvoljenih i da sam rad Fabrike ne ugrožava životnu sredinu.

Drugo redovno godišnje merenje je vršila akreditovana laboratorija u skladu sa SRPS ISO/IEC 17025 (iz registra ATS – Akreditaciono telo Srbije) i svi podaci se dostavljaju Agenciji za zaštitu životne sredine i Republičkoj inspekciji za zaštitu životne sredine.

Kao i sva druga dosadašnja merenja, i ovo će uskoro biti dostupno na sajtu Agencije.

Merenja su vršena na osnovu zakonom propisanih pravila, tokom tri dana (16, 17 i 21. septembra) i svi rezultati su upoređivani sa Uredbom o graničnim vrednostima zagađujućih materija u vazduhu iz stacioniranih izvora zagađenja, osim postrojenja za sagorevanje.


Merne jedinice ni jedanput nisu zabeležile povećanu koncentraciju ugljenmonoksida, azotnih oksida, sumpornih oksida, fluora, praškastih materija, hlora, amonijaka, formaldehida, fenola i drugih materija.

Knauf Insulation nastavlja da posluje po svim propisima Srbije i Evropske unije, vrši sva potrebna merenja, uklanja otpad, a ponavljamo i da će u narednom periodu biti izvršene značajne investicije u unapređenje proizvodnje i zaštite životne sredine u okviru globalne kampanje „Za bolji svet“.

O svemu ovome je obaveštena i lokalna vlast sa kojom je u prethodnom periodu bila  organizovana i akcija ozelenjavanja radi poboljšanja kvaliteta života žitelja opštine.

Knauf Insulation uspešno posluje u Srbiji više od 15 godina. Nedavno je, u okviru svoje strategije održivosti „Za bolji svet“ sproveo sadnju preko 300 stabala drveća na teritoriji opštine Surdulica i mesne zajednice Belo polje.

Krajem prošle godine, sprovedena je akcija pokrivanja brda unutar fabrike koje sada služi kao izvor sirovine za reciklažu.

Od leta je u planu sređivanje parking prostora za kamione u blizini fabrike, a početkom 2022. i nova investicija vredna 19 miliona evra, koja podrazumeva ugradnju novog, većeg  dimnjaka i ugradnju novih filtera.


Sa ovom investicijom, ukupna ulaganja kompanije u Srbiji od njihovog dolaska 2005. godine prevazići će 50 miliona evra.

Kompanija Knauf Insulation važi za jedno od najcenjenijih imena u svetu termoizolacije. Iz fabrike u Surdulici kamenom vunom se snabdeva srpsko, ali i tržišta Rumunije, Bugarske, Grčke, Severne Makedonije, Crne Gore i Albanije.


U Srbiji je članica Nemačko-srpske privredne komore (AHK) i mnogih drugih strukovnih i privrednih udruženja. Na taj način ne samo da ulaže u svoj razvoj, već zajedno sa drugim velikim investitorima, pomaže dalji razvoj i Srbije i Pčinjskog okruga i same Surdulice.



 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: