KNAUF otvoreno o optužbama za ZAGAĐENJE: Nema mesta panici

Lokalne vesti - Utorak 27.08.2019 - 14:24

Surdulica/Vranje – Rukovodstvo kompanije Knauf Insulation je na Danu otvorenih vrata za medije, odgovarajući na pitanja novinara, demantovalo optužbe da je fabrika u Surdulici odgovorna za zagađenje životne okoline i istaklo da su činjenice lako dostupne i proverljive.

Direktor Civkarovski (levo) odgovara na pitanja novinara FOTO: G.Mitić/OK Radio Direktor Civkarovski (levo) odgovara na pitanja novinara FOTO: G.Mitić/OK Radio
Knauf Insulation u svim svojim fabrikama, pa i u Surdulici, radi po BAT principu (Best available technology/najbolja dostupna tehnologija) i posluje apsolutno u skladu sa zakonima Republike Srbije i svim bezbednosnim principima, istakao je na Danu otvorenih vrata za medije ove kompanije Tihomir Civkarovski, direktor za zemlje Balkana, Kipar i Maltu.
 
Sva emisija gasova iz fabrike je do sada bila u okvirima zakonskih limita i ona se meri redovno, rekao je Civkarovski.
 
- Takođe se meri kvalitet zemljišta, kao i voda koja izlazi iz fabrike, tako da apsolutno nema mesta panici i navodima da Knauf Insulation zagađuje životnu sredinu.
 
Merenja vrši nezavisna kuća koja je ovlašćena za tu delatnost – rekao je Civkarovski i dodao da su rezultati merenja javno dostupni na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine Republike Srbije.
 
Civkarovski nije želeo da spekuliše o razlozima zbog čega je kompanija predmet spekulacija o zagađenju Surdulice i ocenio da je to udar na privredni ambijent u zemlji, ali i na politiku aktuelnog rukovodstva Srbije koje insistira na dovođenju stranih investitora i otvaranju radnih mesta.
Redovno se prati zdravstveno stanje zaposlenih
Kompanija obavlja redovne sistematske preglede svojih zaposlenih, a oni imaju i dodatno privatno zdravstveno osiguranje. U poslednjih 10 godina, od 110-oro zaposlenih zabeleženo je samo jedno maligno oboljenje, što je u okviru srpskog proseka ili čak niže, rekao je Tihomir Civkarovski.
 
Direktor je podsetio i da su predstavnici kompanije nedavno imali otvoren susret sa građanima u Skupštini opštine Surdulica gde su predstavljeni budući koraci Knauf Insulationa.
 
- Izdali smo zvaničan memorandum koji je podeljen građanima i u kojem stoji šta ćemo uraditi u narednom periodu kako bi se poboljšali parametri oko kojih su građani i aktivisti bili zabrinuti.
 
Između ostalog, u toku su pregovori da kupimo ili iznajmimo zemljište kako bi obezedili adekvatan parking za kamione koji su takođe smetali Surduličanima.
 
Iako nam sve to povećava troškove, kao i vanredna merenja koja smo sproveli, odlučni smo da maksimalno izađemo u susret građanima i njihovim zahtevima – ukazao je Tihomir Civkarovski.
 
On je demantovao navode da fabrike ovakvog tipa imaju ograničen vek proizvodnje i naveo nekoliko primera fabrika u Evropskoj uniji koje posluju 20 i više godina.
 
Jovica Mišić, direktor fabrike u Surdulici je istakao da se najveći deo otpadnih čvrstih materijala reciklira i vraća u proizvodnju.
 
- Deo otpada lagerujemo na deponiji koja ima sve potrebne dozvole a ovo brdo ispred fabrike na koje su se žitelji žalili ćemo u narednih par godina kompletno lagerovati na deponiju na teritoriji opštine Leskovac
 
Do sada smo uklonili oko 1.500 tona tog materijala.
 
Fabrika je u postupku dobijanja integrisane dozvole od resornog ministarstva koja objedinjuje sve ono što zakoni i propisi predviđaju, a što mi inače postujemo – rekao je Mišić.
 
Od privatizacije Vunizola, Knauf Insulation je investirao preko 30 milona evra u proširenje kapaciteta, poboljšanje kvaliteta proizvoda, ali i zaštitu životne sredine, a u planu su dalje investicije vredne četiri miliona evra.
 
Knauf Insulation, jedan od svetskih lidera u proizvodnji izolacionih materijala, deo je Knauf grupe i posluje u više od 40 zemalja, a u preko 30 država ima svoje proizvodne kapacitete.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: