Književna kolonija 2022.

Lokalne vesti - Petak 25.11.2022 - 12:02

JU Narodni univerzitet u Vranju osmi put po redu organizuje višednevnu Književnu koloniju u periodu od 28. 11. 2022 - 08. 12. 2022. godine. Gosti na našim književnim večerima biće nagrađivani književnici, pisci za decu i mlade, profesori Filozofskog fakulteta i književni kritičari, a publika će imati prilike da ih vidi i čuje u Svečanoj sali Gimnazije.

Foto: Program Foto: Program
Pored književnih večeri, u sklopu Kolonije organizovan je i interaktivni rad sa talentovanim učenicima srednjih i osnovnih škola.
Interaktivne radionice vodiće učesnici Književne kolonije, i održavaće se u prepodnevnim terminima u maloj sali Galerije Narodnog univerziteta, a imaće za cilj upoznavanje polaznika sa različitim tehnikama književnog stvaralaštva.
 
Ove godine JU Narodni univerzitet Vranje proslavlja 55 godina izdavačke delatnosti i u okviru obeležavanja jubileja biće priređena promocija ponovljenog izdanja „Nišna se zvezda do vedro nebo“, nedavno preminulog Vranjanca, prof. dr Momčila Zlatanovića.
 
Kolonija zvanično počinje 28. 11. 2022. godine, a gost na otvaranju je Vladimir Pištalo, direktor Narodne biblioteke Srbije, jedan od najcenjenijih i najčitanijih savremenih srpskih pisaca. Razgovor će voditi Nenad Šaponja, srpski pesnik, esejista, književni kritičar i putopisac, glavni urednik izdavačke kuće „Agora“, te direktor Kulturnog centra „Miloš Crnjanski“ u Novom Sadu.
 
Književnica Jasminka Petrović gost je u sredu 30. 11. 2022.godine. Napisala je više od trideset knjiga za decu i mlade („Škola“, „Ovo je najstrašniji dan u mom životu“, „Od čitanja se raste“, „Porodica, Bonton“, „Da li ste vi žaba?“,…).
 
Njene knjige prevedene su na dvadeset pet jezika. U Galeriji Narodnog univerziteta književnica će se družiti sa decom od 1. do 5.razreda. Moderator oba dana je Marjan Živković.
 
Gost Kolonije u sredu 01.12. 2022. godine i voditelj interaktivne radionice za osnovce od 5.do 8.razreda biće književnik Dejan Aleksić, koji će u okviru Kolonije vranjskoj publici predstaviti roman „Petlja“. Moderator je književni kritičar Slađana Ilić. Književnik Moma Stefanović, će ljubiteljima pisane reči predstaviti knjigu (O)ženi koju voliš, gde se bavi muško – ženskim odnosima, objavljuje misli, zapažanja i aforizme.Tatjana Milenković vodiće razgovor sa piscem u petak, 02. 12. 2022. godine. Stefanović će održati i interaktivnu radionicu za srednjoškolce.
 
U ponedeljak 05. 12. 2022. biće promocija ponovljenog izdanja “ Nišna se zvezda do vedro nebo“ prof. dr Momčila Zlatanovića i svečano obeležen jubilej 55 godina izdavačke delatnosti Narodnog univerziteta. Gosti večeri su prof. dr Danijela Popović Nikolić i dr Sanja Zlatanović. Moderator je Danijela Ristić Aleksandrov.
 
Na kraju Kolonije 08.12.2022.godine predstaviće se naša sugrađanka prof dr Sunčica Denić sa zbirkom pesama „ Pisma Tuliju“. O knjizi će govoriti Aleksandar B.Laković, recezent i Mihajlo Pantić, urednik izdanja. Moderator će biti Olivera Đorđević.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: