Književno veče dr Sunčice Denić večeras u Gimnaziji

Lokalne vesti - Četvrtak 08.12.2022 - 15:27

Večeras će, u okviru Književne kolonije, u prostorijama Gimnazije "Bora Stanković" biti održano književno veče naše sugrađanke, prof. dr Sunčice Denić. Promovisaće se njena najnovija knjiga poezije "Pisma Tuliju", koju je ove godine objavila Književna opština Vršac. O knjizi će govoriti univerzitetski profesor i književni kritičar, Mihajlo Pantić i Aleksandar Laković, recenzent zbirke i književni kritičar.

Foto:dr Sunčica Denić Foto:dr Sunčica Denić
Za ovu, desetu po redu poetsku i proznu knjigu (ne računajući monografije, hrestomatije i naučne studije), Laković kaže da "pomoću slikovito-melodijsko-značenjske predstave nas i nje (pesnikinje), i zajedničkih nam egzistencijalnih u duhovnih zadatosti, pesnikinja kontrolisano utiskuje meditativnost i blagu ironičnost u svoj poetski govor".
 
Upravo to opšte i lično, tako prisutno u njenom književnom stvaralaštvu, ponajviše vezano za dva hronotopa (Kosovo, kao mesto rođenja i Vranje, kao mesto boravka) u opusu Sunčice Denić prevazilazi "atribut lamenta, predstavljajući se pre sveka jao iskustveno-domišljena vizija sveta u kojem živimo". Ovim rečima Laković završava svoju recenziju "Pisama Tuliju".
 
Večerašnja promocija knjige biće i svojevrsni svečarski momenat povodom povelje sa likom Sime Matavulja za 2022. godinu, koju dodeljuje Udruženje književnika Srbije, a kojom je Sunčica Denić nagrađena pre nekoliko dana, na Izbornoj skupštini UKS-a u Beogradu.
OK radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Nešto sasvim drukčije
09.12.2022. , 22:14
Čestitam profesorici. Lepa tema, lep naslov, sve preporuke da se ovo štivo obavezno pročita.