Komisija spremna: OSIROMAŠENI URANIJUM tek vrh ledenog brega

Lokalne vesti - Ponedeljak 24.09.2018 - 11:15

U narednih desetak dana Komisija za ispitivanje posledica NATO bombardovanja odlazi u Vranje gde će prikupiti informacije koje su značajne za nastanak određenih oboljenja – izjavio je za RTS predsednik Komisije Darko Laketić.

Pljačkovica, simbol delovanja osiromašenog uranijuma FOTO: S. Tasić/OK Radio Pljačkovica, simbol delovanja osiromašenog uranijuma FOTO: S. Tasić/OK Radio
Komisija će prikupiti svedočenja od lica koja su imala kontakt sa kontaminiranim terenom, kao i od njihovih porodica, najavio je Laketić gostujući u Dnevniku RTS-a.
 
Što se tiče uticaja na životnu sredinu, Laketić kaže da će se istraživati uticaj toksina i posle asanacije koju je uradio Institut "Vinča".
 
Navodeći da je Vranje imalo problem sa projektilima sa osiromašenim uranijumom, ukazuje da drugi gradovi imaju problema sa drugim toksinima.
 
- Osiromašeni uranijum je samo vrh ledenog brega – ističe on i podseća da je u Pančevu gađana "Petrohemija", u Novom Sadu rafinerija, a u Nišu i Kragujevcu trafo-stanice, iz kojih se oslobodilo trafo - ulje sa kancerogenim pirulenom.
 
Komisija će ići na većinu lokacija, a gde ne bude išla, prikupiće informacije sa terena, kaže Laketić i navodi da je prošle nedelje održan proširen sastanak Komisije, u koju su najeminentnije srpske ustanove poslale stručna lica.
 
Zaključci Komisije, kako je ranije najavljeno, mogu se očekivati 2020. godine, a oni će, smatra Laketić, Srbiji koristiti u svakom smislu, za asanaciju životne sredine i rano lečenje bolesnika i prevenciju.
 
Pored pomoći italijanskog parlamenta, koji je dostavio dokumentaciju, Laketić najavljuje da će predložiti ponovno ispitivanje ove problematike pred UN.
 
OK Radio, RTS

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: