KOMS: Zabrinjavajući položaj mladih LGBT+ osoba, u Vranju čak odbijali i anketu na ovu temu

Lokalne vesti - Nedelja 18.07.2021 - 11:51

Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) saopštila je da je istraživanje sprovedeno u pet gradova Srbije pokazalo da je položaj mladih LGBT+ osoba zabrinjavajući, da podrška i razumevanje vršnjaka izostaju, kao i da nastavnici u osnovnim i srednjim školama nedovoljno vremena posvećuju temi LGBT+ zajednice na časovima.

Izuzetno spor napredak u unutrašnjosti Srbije FOTO: Profimedia Izuzetno spor napredak u unutrašnjosti Srbije FOTO: Profimedia
KOMS je sproveo šestomesečni edukativni, aktivistički program u kojem je 15 mladih ljudi iz Sombora, Čačka, Kraljeva, Vrnjačke Banje i Vranja imalo priliku da u svojim lokalnim sredinama sprovede istraživanja koja se tiču položaja LGBT+ mladih.
 
- Na osnovu istraživanja, bilo je primetno odsustvo podrške Paradi ponosa, usvajanju Zakona o istopolnim zajednicama i prisutnost vršnjačkog nasilja prema LGBT+ mladima
 
Ono što je takodje bilo upečatljivo jeste nedovoljna informisanost o temi LGBT+ zajednice – što se najbolje vidi u podatku da gotovo 40 odsto ispitanih mladih iz Čačka misle da je predlogom Zakona o istopolnim zajednicama predviđeno da bi osobe iz istopolne zajednice mogle da usvajaju decu - navodi se u saopštenju KOMS-a.
 
Tim u Somboru istraživao je položaj LGBT+ mladih u obrazovnom sistemu u tom gradu, a više od polovine ispitanih profesora tvrdilo je da o LGBT+ zajednici ne razgovara sa svojim učenicima, dok 40 odsto profesora smatra da ta tema ne bi trebalo da bude zastupljena u formalnom obrazovanju.
 
U Čačku, više od polovine ispitanih mladih ne bi prihvatilo držanje za ruke istopolnih parova van „četiri zida“, dok skoro 70 odsto ispitanika uopšte ne podržava održavanje Parade ponosa a kao dominantan razlog za nedostatak podrške LGBT+ zajednici navode vređanje religijskih uverenja i javnog morala.
 
U Kraljevu 35 odsto ispitanih mladih tvrdi da ne podržava LGBT+ zajednicu, dok trećina LBGT+ mladih u Kraljevu ima potpunu podršku prijatelja i porodice, a trećina od istih nema nikakvu podršku.
 
Gotovo trećina mladih LGBT+ osoba iz Vrnjačke Banje koje su učestvovale u istraživanju, tvrde da su doživele nasilje zbog svoje seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.
 
- U 40 odsto slučajeva, to nasilje je bilo fizičko, dok je 17 odsto njih doživelo seksualno nasilje
 
Nasilje se najčešće dešavalo u školama. U čak 50 odsto slučajeva kada je nasilje prijavljeno, reakcija nadležnih je izostala, dok je policija reagovala samo u 14 odsto slučajeva
 
Na kraju, više od polovine mladih ispitanika navelo je da se u Vrnjačkoj Banji ne osećaju bezbedno - navodi se u istraživanju.
 
U Vranju su ispitivani nastavnici u osnovnim i srednjim školama, a polovina svih škola iz tog grada odbila je da učestvuje u istraživanju.
 
- Zabrinjavajuća je činjenica da skoro 70 odsto ispitanih nastavnika smatra da je homoseksualnost poremećaj – iako je ona zvanično uklonjena sa liste mentalnih poremećaja još 1973. godine
 
Takođe je zabrinjavajuća i činjenica da petina ispitanih nastavnika smatra da se učenici mogu sprečiti da postanu deo LGBT+ zajednice kvalitetnim vaspitno-obrazovnim programom - dodaje se u istraživanju.
 
KOMS piše da je pored nepovoljne situacije koju su istraživanja pokazala, primetan i izuzetno spor napredak na polju poboljšanja položaja LGBT+ mladih u lokalnim sredinama u odnosu na one u Beogradu ili eventualno Novom Sadu.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: