KOSOVSKE TAKSE najviše pogađaju firme iz Bujanovca i Preševa

Lokalne vesti - Petak 23.11.2018 - 09:07

Odluka o povećanju takse s 10 na 100 odsto za robu iz Srbije na Kosovu će, od svih preduzeća u Pčinjskom okrugu, najviše pogoditi firme iz Bujanovca i Preševa čiji su vlasnici Albanci i koje najveći deo svojih proizvoda plasiraju na kosovsko tržište, izjavio je danas šef kancelarije Privredne komore Leskovac u Vranju Branislav Popović.

Toliko povećanje takse znači duplo veću cenu proizvoda FOTO: S. Tasić/OK Radio Toliko povećanje takse znači duplo veću cenu proizvoda FOTO: S. Tasić/OK Radio
Popović je za agenciju Beta rekao da povećanje takse za 100 odsto na srpske proizvode koji se prodaju na Kosovu, nije mnogo pogodila srpske kompanije u Vranju ili drugim gradovima Pčinjskog okruga, bez obzira na to što su najbliži administrativnoj liniji s Kosovom, zato što to nije tržište na koje je usmerena prodaja njihovih proizvoda.
 
- Odlukom o povećanju taksi najviše su pogođene albanske firme iz Bujanovca i Preševa
 
Srpske kompanije iz Pčinjskog okruga nisu mnogo usmerene na kosovsko tržište, naše firme imaju i druga tržišta i mogu da preusmere i preraspodele posao - kazao je Popović.
 
Popović je ocenio da će odluka o povećanju takse značajno pogoditi velike proizvođače s brendiranom robom iz centralne Srbije, koji veliki deo svojih proizvoda prodaju na Kosovu.
 
- Toliko povećanje takse znači duplo veću cenu proizvoda, a niko takav proizvod neće da kupi. 
 
To znači da će na kosovsko tržište ući roba iz drugih izvora, neće Srbi na Kosovu ostati gladni, već će se u prodavnicama umesto srpske robe pojaviti neka druga, jeftinija, iako je do sada celo kosovsko tržište i zbog kvaliteta a i zbog cena najviše kupovalo srpsku robu - rekao je Popović.
 
On je naveo da odluka kosovskih vlasti o povećanju izvozne takse za robu iz Srbije ne znači zabranu uvoza te robe, ali za privrednike postaje neisplativo, jer duplira cenu proizvoda, dok bi uredba o zabrani uvoza za svu robu na kojoj na deklaraciji ne piše da je namenjena Republici Kosovo u potpunosti onemogućila izvoz.
OK Radio, Beta

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: