Kulturna razmena: Avganistanski plesovi i šopske igre

Lokalne vesti - Sreda 28.03.2018 - 09:19

Vranje - Kulturna manifestacija pod nazivom „Putovanje kroz tradiciju i kulturu Irana, Avganistana i Srbije“ održaće se u četvrtak 29. marta u Domu kulture u Bosilegradu sa početkom u 14 časova.

Meštani Bosilegrada i migranti u jednom od zajedničkih druženja FOTO: OK Radio Meštani Bosilegrada i migranti u jednom od zajedničkih druženja FOTO: OK Radio
Ova kulturna manifestacija se organizuje u sklopu Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici kao jedna od aktivnosti koja se sprovodi u opštinama – domaćinima u kojima su smešteni migranti i izbeglice.
 
Ovaj vid aktivnosti pruža mogućnost za kulturnu razmenu između lokalnog stanovništva i migranata, jača duh otvorenosti i razumevanja u lokalnim zajednicama za probleme migranata i izbeglica, istovremeno dajući migrantima priliku da se upoznaju sa tradicijom i kulturom u Srbiji.
 
Program će obuhvatiti izvođenje tradicionalnih plesova Irana i Avganistana koje će izvesti učenici Osnovne škole „Georgi Dimitrov“ sa decom iz Prihvatnog centra u Bosilegradu, kao i šopske igre i igre iz Bosilegrada u izvođenju Kulturno – umetničkog društva Bosilegrad, uz recitacije pesmica domaćih pesnika i predstavljanje sastava dece migranata.
 
Prema podacima sa početka 2018. godine, u prihvatnim centrima u Srbiji deca migranti čine oko 30 odsto ukupnog broja migranata. 
 
Oko 430 dece migranata starosti od sedam do četrnaest godina pohađa 33 osnovne škole a oko 70 dece je upisano u devet srednjih škola
 
Deca migranti pohađaju nastavu na srpskom i engleskom jeziku, dobro su prihvaćena i rado se druže sa drugarima.
 
Evropska unija (EU) je najveći donator Republike Srbije u upravljanju migracijama. 
 
Od 2015. godine, kada je počeo povećan priliv migranata na teritoriju Republike Srbije, EU je donirala više od 98 miliona evra za humanitarnu pomoć i zaštitu migranata, a posebno zaštitu dece, za obezbeđivanje uslova za prihvat i smeštaj u prihvatnim i centrima za azil, uključujući hranu, zdravstvenu negu i obrazovanje, pomoć lokalnim zajednicama gde su smešteni migranti kako bi se ojačala socijalna kohezija, pomoć Republici Srbiji pri upravljanju granicom i borbi protiv trgovine ljudima, kao i pomoć za izgradnju kapaciteta institucija Republike Srbije koje su uključene u upravljanje migracijama.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: