Legat Vere Cenić pred vranjskom javnošću od subote 23. novembara

Lokalne vesti - Sreda 23.11.2022 - 12:47

Javna biblioteka ,,Bora Stanković’' Vranje otvoriće za javnost u svojim prostorijama legat Vere Cenić, profesorke književnosti, književne teoretičarke i književnice iz Vranja u subotu, 26. novembra, u 12 sati.

Foto:printscreen Foto:printscreen
Rođena Vranjanka profesorka Vera Cenić magistrirala je i doktorirala na Filološkom fakultetu u Beogradu, na grupi za srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost. Radila je kao profesor književnosti u osnovnoj i srednjoj školi, dok je poseban trag ostavila radeći na Pedagoškoj akademiji ,,Ivo Andrić'' u Vranju, sadašnjem Pedagoškom fakultetu. 
 
Decenijama se bavila naučnim i književnim radom, pisala je eseje, književne oglede i studije. Najveći broj njenih stručnih radova, objavljivanih u mnogobrojnim časopisima i zbornicima, vezan je za život i delo našeg književnika Borisava Stankovića. Prof dr Vera Cenić bila je i prvi kustos - pedagog Muzej kuće Bore Stankovića u Vranju i napisala je i ,,Vodič kroz muzej kuću Borisava Stankovića". Preminula je 2020. godine. 
 
Njen legat sadrži 1.800 knjiga, monografija i publikacija, kao i blizu 1.400 brojeva raznih časopisa i predstavlja dragocenu zbirku za vranjsku Javnu biblioteku. 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: