Lična i kolektivna zaštita zdravlja: Počela vakcinacija protiv GRIPA

Lokalne vesti - Sreda 16.10.2019 - 10:26

Zdravstveni centar Vranje je dobio 2000 doza vakcina koje su iz službe za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva distribuirane ka službama: za zdravstvenu zaštitu radnika - 500, kućnog lečenja - 100, dijalize - 50 i Zdravstvenoj stanici Vranjska banja - 150 doza.

Vakcina - najsigurniji i najbezbedniji vid zaštite FOTO: Free images Vakcina - najsigurniji i najbezbedniji vid zaštite FOTO: Free images
Imunizacija se u Zdravstvenom centru Vranje realizuje od ponedeljka, 14. oktobra 2019. godine, radnim danima u dve smene na punktovima za imunizaciju.
 
Nakon dugo godina primene sezonske trovalentne vakcine protiv gripa, imajući u vidu značajno učešće tipa B virusa gripa u obolevanju populacije na globalnom nivou (20–30%), u sastav vakcine pored dva tipa A virusa gripa uvrštena su i dva tipa B virusa, te je stoga za ovu sezonu obezbeđena dostupnost četvorovalentne vakcine.
 
Vreme neophodno za sticanje imuniteta je 2–3 nedelje nakon davanja vakcine, a trajanje postvakcinalnog imuniteta varira i iznosi od 6 do 12 meseci, pa iz toga proizilazi potreba vakcinacije svake godine, kao i zbog variranja različitih sojeva virusa gripa koji mogu da se menjaju svake godine/sezone. 
 
Imajući u vidu različitu efikasnost vakcine prema uzrasnim kategorijama kod kojih se aplikuje, potrebno je napomenuti da se kod vakcinisanih u slučaju obolevanja razvija blaža klinička slika, kao i da se redukuju moguće teže komplikacije u slučaju obolevanja kod osoba koje su u riziku. 
 
Kod navedenih kategorija stanovništva koje su u povećanom riziku, bolest može imati za posledicu i smrtni ishod zbog sekundarno nastalih komplikacija (najčešće zapaljenja pluća). 
 
Vakcinacija protiv gripa se sprovodi u cilju redukovanja obolevanja i umiranja, kao i redukovanja prenošenja virusa gripa u porodici, kolektivu i populaciji.
 
Vakcina protiv gripa je najsigurniji i najbezbedniji vid individualne i kolektivne zaštite od gripa
 
Grip je veliki javnozdravstveni i socio-ekonomski izazov, imajući u vidu da godišnje preko 100 miliona ljudi oboli na globalnom nivu od kojih 250–650 hiljada umre od komplikacija ove bolesti, dovodeći do smanjenja radne sposobnosti i opterećenosti zdravstvenog sistema.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: