Lokalne vesti - Četvrtak 17.11.2022 - 08:55
Bez lučenog pasulja ne može da se zamisli ni jedna posna slava na jugu Srbije.
Foto: S.Tasić/OK Radio
Ovaj čuveni južnjački specijalitet i danas se pravi po starom receptu.
Tako radi i Maja Đorđević iz Donjeg Vrtogoša kod Vranja, koja ovakav sprema isključivo po receptu koji se u njenoj porodici prenosio sa kolena na koleno.
Tako spremljen pasulj bez mesa i zaprške, nije klot ili prazan, već pravi delikates.
- Nema lučenog pasulja bez kvalitetnog pasulja. Ovo jelo uvek spremam od tetovca koji je proizveden na vranjskim poljima i koji se brzo i lepo kuva.
Za slavu obično kuvam dva kilograma pasulja, koji potopim u vodu i ostavim tako da stoji u dubokom loncu tokom noći.
Ujutru pasulj operem u nekoliko voda, a potom u lonac nalijem novu, ubacim jedan do dva lovorova lista i stavim na šporet da se kuva.
Tokom kuvanja pasulj treba s vremena na vreme promešati drvenom kašikom kako ne bi zagoreo. To se neće desiti ako se kuva na tihoj vatri.
Kada se pasulj skuva, odmah ga treba skloniti sa vatre i ocediti od suvišne vode - objašnjava Maja postupak pravljenja.
Ovako oceđen pasulj treba dobro ispasirati tako da se pretvori u kašastu masu koju treba odmah zasoliti po ukusu.
- U ovako zasoljenu masu treba staviti četiri glavice oljuštenog belog luka.
Posoljene čenove prvo treba dobro istucati drvenim tučkom, a zatim staviti u pasulj i promešati.
Za lučen pasulj je najbolje upotrebiti domaći luk, a nikako onaj iz uvoza, jer domaći ovom jelu daje poseban ukus - napominje Maja.
Čim se beli luk sjedini sa pasuljem, u tiganju treba upržiti oko pola decilitra zejtina i njime preliti masu i promešati.
Ovako pripremljeni pasulj potom treba preručiti u tanjire i poravnati. Nakon toga treba posuti tucanom paprikom.
- Tucanu papriku potom treba u tankom sloju preliti uprženim zejtinom.
Ako tucana paprika u dodiru sa vrelim zejtinom zacvrči, to je znak da treba nastaviti sa prelivanjem, a ako se to ne desi obavezno treba vratiti tiganj sa zejtinom na dogrevanje - kaže Maja.
Tanjire sa pasuljem treba ostaviti u posebnu prostoriju da se ohlade.
Uz mnoga savremena posna jela, lučeni pasulj spremljen na ovakav način, glavni je za meze.
S.T.
OK Radio
Vrati se na kategoriju Lokalne vesti