Malinari najavljuju JESENJE PROTESTE

Lokalne vesti - Petak 19.10.2018 - 09:31

Vranje - Malinari sa juga Srbije trebalo bi od ponedeljka 22. oktobra da sa jasno preciznim zahtevima i „potraživanjima“ pošalju dopise i zahteve Vladi Srbije, nadležnim ministarstvima, kao i Savetu za razvoj malinarstva, pred nastupajuću sezonu ulaganja u proizvodnju ovog voća.

Gajbe će sledeće godine izgleda ostati prazne. Foto: S.Tasić/OK Radio Gajbe će sledeće godine izgleda ostati prazne. Foto: S.Tasić/OK Radio

Iako njihove kolege iz Zapadne Srbije, najavljuju radikalne proteste ukoliko ih do petka 19. oktobra ne prime nadležni, malinari iz Pčinjskog okruga, uprkos katastrofalnoj situaciji u vezi uslova proizvodnje i plasmana  ovog voća, za sada  biraju  nenasilnu borbu bez  blokada saobraćajnica.

Slađana Maksimović, predsednica Udruženja malinara „Voćar“ iz Surdulice, kaže da će nakon sastanka sa malinarima, koji je zakazan za ponedeljak, jasno podsetiti Vladu Srbije na obećanja koja im je letos dala.

- Tokom letošnjih pregovora bilo je najava od strane Vlade da će biti raspodele đubriva, goriva i drugih subvencija za malinare, međutim za sada, barem za nas ovde od toga nema ništa.

Bilo je mnogo neispunjenih obećanja, pa ćemo s toga krenuti sa dopisima.

Prilikom formiranja Saveta za razvoj malinarstva i to od strane Vlade Srbije, navedeno je da
ćemo se sastajati jednom mesečno, međutim, od toga nema ništa, od pregovor, pa do sada sastali smo se samo jednom.

Prema našim informacijama, gotovo niko više niko ne ulazi u malinjak i situacija je katastrofalna, što će se veoma odraziti na rod maline u sledećoj sezoni.

Neki prozvođači su već pokosili malinu, izvadili kočeve iz njiva, što je žalosno.

I oni koji su se odlučili da sačuvaju malinjake, ako ih sad na jesen
ne srede po propisima, ne oržu, nađubre i primene ostale agro- tehničke mere, imaće posledice po kvalitet roda u narednoj sezoni
- smatra Maksimovićeva.

Ona podseća da na jugu Srbije pojedini otkupljivači maline nisu proizvođačima isplatili  letošnji rod, i to po ceni od 60 dinara za kilogram.

- Ljudi nisu rešili ni prošlogodišnja dugovanja za đubrivo i ostala ulaganja, a kamo li da razmišljaju o novim ulaganjima i proizvodnji i ulasku u njivu - ukazuje Maksimovićeva.

Prema oceni voćara, trenutna situacija u malinjacima je katastrofalna, I to na teritoriji čitave zemlje.

Oko 95 odsto malinjaka nije očišćeno i nije zaštićeno pred zimu.


To znači da je za sledeću godinu malina zaražena ili u lošem stanju, a to je prema rečima malinara, sve posledica nemanja novca i straha proizvođača da idu zaredom i treću godinu u minus.




 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: