Manifestacija Balkan Rotari fest - jačanje regionalne i prekogranične saradnje

Lokalne vesti - Petak 17.05.2024 - 10:46

Prva manifestacija Balkan Rotari fest održana je na Vlasinskom jezeru, a tema je bila jačanje regionalne saradnje i podrška održivom ekonomskom razvoju pograničnih regiona Srbije, Crne Gore i Bugarske) kroz uspostavljanje integrisane zajedničke turističke manifestacije koja generiše različite vrste turizma-sportski, kulturni, turistički, zdravstveni, edukativni, muzički.

Foto:Rotari Balkan fest Foto:Rotari Balkan fest
Balkan Rotari fest je na jednom mestu okupio više od 90 učesnika, brojne rotarijance, prijatelje, predstavnike turitičkih organizacija, udruženja, lokalnih samouprava i institucija.  
 
Pokrovitelji ovog skupa su Ministarstvo bez portfelja u Vladi Republike Srbije na čelu sa ministrom Novicom Tončevim, opština Surdulica, Rotari Distrikt Srbija i Crna Gora i Rotari klub Pirot. 
 
Predsednica opštine Surdulica Aleksandra Popović otvorila je prvi Rotari Balkan fest i istakla je da Vlasinsko jezero koji se nalazi na strateški važnoj poziciji, itekako zaslužuje da bude domaćin ovakvog međuregionalnog skupa, koji za cilj ima pospešivanje kulturne i privredne aktivnosti.
 
-Oduševićete se prelepim pejzažima, čistim vazduhom, lekovitom i pitkom vodom, kao i energijom koju ćete dobiti prilikom boravka na Vlasinskom jezeru. Zato je i ljudi s pravom nazivaju vazdušna banja. Ono što je od presudnog značaja za razvoj turizma na Vlasini je izgradnja kanalizacionog prstena i specijalne bolnice za plućne bolesti, ulaganje u infrastrukturu, otvaranje privatizovanih hotela i izgradnje novih hotela,- navela je Popović.
 
Guverner Rotari Distrikta Srbija i Crna Gora Aleksandar Radojičić kazao je da se Rotari Balkan fest organizuje po prvi put u Srbiji.
-Želimo da povežemo poslovne ljude iz Srbije sa poslovnim ljudima iz Bugarske i Crne Gore, da se uspostavi bolja prekogranična saradnja i da se kroz kulturnu i ekonomsku saradnju  unaprede lokalne zajednice,- naglasio je Radojičić.
 
Dolazeći guverner Rotari Distrikta Srbija i Crna Gora Vladan Mijailović je kazao da ova manifestacija promoviše Rotari, donosi jedinstven doživljaj druženja i doprinosi jačanju turizma u ovim regijama.
 
-Vlasina je pogodna i za rekreativno bavljenje sportom, pešačenje, trčanje. Meštani kažu, da priroda sama leči i da joj se treba prepustiti,- rekao je Mijailović.
 
Organizator Balkan Rotari festa Vladan Tošić je naglasio da je manifestacija multikulturalnog karaktera, međudistriktni festival u okviru kojeg je prikazano kulturno-istorijsko i prirodno nasleđe, običaji i tradicije lokalnih zajednica iz pograničnog regiona – narodna muzika i igre, zanati, lokalna jela i još mnogo toga.
 
 
 
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: