MEDIJACIJA kao jedan od načina REŠAVANJA SPOROVA

Lokalne vesti - Utorak 19.02.2019 - 12:53

Osnovni sud u Vranju imao je 13 slučajeva u kojima je pokrenut postupak medijacije od kojih su tri rešena na ovaj način.

Sudije Osnovnog suda u Vranju. Foto: S.Tasić/OK Radio Sudije Osnovnog suda u Vranju. Foto: S.Tasić/OK Radio

Medijacija ili posredovanje je postupak mirnog, vansudskog rešavanja spora u kome medijator, kao treće neutralno lice, usmerava komunikaciju između strana u sporu, pomaže u pregovorima radi postizanja obostrano prihvatljivog rešenja spora.

Stojadin Stanković, predsednik Osnovnog suda u Vranju, pojašnjava da se medijacija može pokrenuti pre ili u toku sudskog postupka, kao i u postupku po pravnim lekovima i sve do okončanja izvršnog postupka.

- Medijacija je moguća u svim vrstama sporova, a do medijacije se može obraćanjem sudskoj službi za medijaciju koja procenjuje da li je slučaj podoban za medijaciju i upućuje stranke na licenciranog medijatora.

Na području Vranja postoji sedam medijatora, odnosno osoba koje su licencirane od države za posredovanje u mirnom rešavanju sudskih sporova 
- kaže Stanković.

Ako je pokrenut postupak medijacije, process se stopira se na 60 dana, ako se stranke ne dogovore redovan postupak se nastavlja.

- Angažovanje medijatora stranke plaćaju po pola, ali su za početak naši medijatori prihvatili da rade besplatno.

Inače košta 7.000 dinara za ceo predmet
, znači po 3.500 dinara
- rekao je Stanković.

Medijator mora imati visoku školsku spremu, može biti diplomirani pravnik, advokat, psiholog, pedagog, inženjeri sl, ali mora imati licencu, odnosno završenu obuku za medijatore.

Posredovanje ili medijacijanisu mogući u predmetima krivice u kojima se gonjenje sprovodi po službenoj dužnosti, u procesima kada je reč o nasilju u porodici, u radnim sporovima u vezi sa isplatom minimalne zarade i u statusnim sporovima.

Medijacija osim što olakšava strankama u sporovima, smanjuje njihove troškove i vreme rešavanja sporova, ona takođe i rasterećuje sudove i doprinosi što pržem rešavanju predmeta.



 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: