METERIS ide u istoriju: Vranje dobija NOVU DEPONIJU

Lokalne vesti - Četvrtak 19.07.2018 - 12:55

Vranje bi u narednom periodu trebalo da dobije novu, regionalnu deponiju, na kojoj će se odlagati otpad iz svih opština Pčinjskog okruga, saznaje OK Radio.

Životni vek Životni vek "Meterisa" stigao do kraja FOTO: KOCKS Consult
Nova regionalna deponija gradiće se u okviru bilateralne saradnje sa Nemačkom, putem projekta „Program upravaljanja komunalnim čvrstim otpadom“ koji je zvanično počeo 14. maja. 
 
Kako OK Radio saznaje, projekat će finansirati Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Vlada Nemačke, preko nemačke KFW banke, a pored Vranja, regionalnu deponiju će dobiti i Kruševac
 
Predviđeno je da se u okviru prve faze programa urade studije opravdanosti za dva regiona za upravaljanje komunalnim čvrstim otpadom čiji su centri gradovi Kruševac i Vranje.
 
Područje sakupljanja otpada za region grada Vranja obuhvata Vranje, i opštine Surdulica, Bosilegrad, Trgovište, Bujanovac, Preševo i Vladičin Han.
 
Projekat realizuje konzorcijum koji predvodi nemačka kompanija "KOCKS Consult"
 
Predviđeno vreme trajanja projekta je 18 meseci i obuhvata uvodnu fazu, zatim fazu izrade konceptnog rešenja, izradu Programa prioritetnih investicija, izradu studije opravdanosti i tehničku pomoć gradovima i opštinama na jačanju kapaciteta javnih komunalnih preduzeća za obavljanje usluga sakupljanja i odlaganja otpada.
 
U ovom trenutku je završena uvodna faza projekta, tokom koje su prikupljene podloge za projektovanje i analizirane informacije iz gradova i opština regiona. 
 
U okviru projekta je analizirano postojeće stanje u svim opštinama i javnim komunalnim preduzećima koja se bave sakupljanjem i odlaganjem komunalnog otpada i brojni problemi sa kojima se susreću prilikom vršenja usluga.
 
Kako kažu iz nemačke kompanije, posebna pažnja je posvećena stanju postojeće opreme za odlaganje i transport otpada, institucionalnim aspektima i finansijskim parametrima poslovanja. 
 
U narednoj fazi je predviđeno je da se paralelno sa izradom konceptnog rešenja uradi i Program prioritetnih investicija koji će definisati potrebne investicije za izgradnju nove regionalne sanitarne deponije, izgradnju transfer stanica u udaljenim opštinama, kao i potrebne investicije za opremu za transport otpada iz opština.
 
Ukupna raspoloživa suma za prioritetne investicije za region grada Vranja i region grada Krusevca, je 27,5 miliona evra.
 
- Pored toga će se posebna pažnja posvetiti izradi sprorazuma o međuopštinskoj saradnji u oblasti upravaljanja otpadom i odlaganja na buduće regionalne deponije, kojim će se precizno definisati prava i obaveze opština.
 
Institucionlana analiza će obuhvatiti modele upravljanja budućim regionalnim deponijama, pozitivna iskustava iz zemalja EU, i u skladu sa tim predložiti optimalan i održiv model – navode iz kompanije „KOCKS Consult“.
 
„Meteris“ je kao prva sanitarna deponija u Srbiji, puštena u rad 2002. godine, a lokalnu samoupravu koštala je oko tri miliona evra
 
Vek njene eksploatacije koja se obavlja po visokim ekološkim standardima procenjen je na nešto manje od 15 godina, dakle do 2017. godine.
 
U prvim godinama na „Meteris“ se deponovalo oko 250 kubika smeća dnevno, da bi ta količina poslednjih godina narasla na oko 300 metara kubnih na dan. 
 
Nacionalnom strategijom upravljanja komunalnim otpadom, još 2010. godine je planirano da „Meteris“ preraste u regionalnu deponiju čije će kapacitete korsititi sve opštine Pčinjskog okruga.
 
Ovaj tekst proizveden je uz pomoć i podršku Grada Vranja u okviru projekta "Ekološki putokaz". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu isključiva su odgovornost OK Radija i ne izražavaju stavove i mišljenja Grada Vranja.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:

20.07.2018. , 02:38
Sve samo još niste rekli gde to Vranje dobija novu deponiju u Kruševcu ili u Vranju......11111