Metodije Marković novi IGUMAN manastira Svetog Prohora Pčinjskog

Lokalne vesti - Petak 03.01.2020 - 10:58

Vranje - Arhimandrit mr Metodije Marković prvog dana Nove godine postao je iguman manastira Svetog Prohora Pčinjskog, u godini kada ova svetinja obeležava 950 godina postojanja.

Arhimandrit Metodije Marković. Foto: FB Arhimandrit Metodije Marković. Foto: FB

U toku Svete liturgije Episkop vranjski Pahomije uveo je u dužnost igumana manastira Sveti Prohor Pčinjski oca arhimandrita mr Metodija .

Posle izvršenog čina uvođenja u dužnost novog igumana, u svojoj besedi Episkop Pahomije najpre je čestitao igumanu arhimandritu Metodiju postavljenje na dužnost, pročitavši molitve i pouke iz Činovnika Arhijerejskog sveštenosluženja.

Posle Svete Liturgije, u konaku manastira, za sve prisustne priređena je trpeza ljubavi, a prigodnim govorom obratio se iguman Metodije koji se zahvalio najpre Episkopu Pahomiju na ukazanom poverenju, ukazavši na veliku obavezu koju prima kao iguman manastira koji traje 950 godina.

Arhimandrit Metodije Marković, rođen je 7. septembra 1987. godine, u Vranju, a svoje prvo bogoslovsko obrazovanje, po blagoslovu Episkopa vranjskog Pahomija, stekao je u Bogosloviji Srpske Pravoslavne Crkve „Sveti Kirilo i Metodije“ u Nišu.

Moskovsku Duhovnu akademiju otac Metodije završio je u periodu od 2006. do 2009. godine, a zatim 2010. godine upisuje postdiplomske studije na Bogoslovskom Institutu „San Bernardinjo“ u Veneciji, gde boravi do 2012. godine.

Monaški postrig primio je 1. septembra 2012. godine, u manastiru Svetog Nikole u Vranju, gde je istog meseca od strane Episkopa vranjskog  Pahomija, imenovan na dužnost namesnika ovog manastira.

U akademskoj 2014/2015. godini, boravi na Univerzitetu u Paderbornu (Nemačka), kako bi usavršio nemački jezik i slušao teološka predavanja na Institutu „Johan Adam Miler“, a akademsku 2017/2018. godinu provodi u Bolonji, gde je i odbranio magistarski rad na pomenutom fakultetu.

Arhimandrit Metodije bio je i starešina Sabornog hrama Svete Trojice u Vranju.
   

 

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: