MiDej, najbolji edukator Srbije objavio ZBIRKU STRIPOVA

Lokalne vesti - Utorak 06.11.2018 - 09:47

Miomir Dejanović MiDej, učitelj u O.Š. „Svetozar Marković“ u Vranju, objavio je zbirku edukativnih stripova pod naslovom „Da ti nacrtam“.

Učitelj i učenici među koricama knjige FOTO: M. Dejanović Učitelj i učenici među koricama knjige FOTO: M. Dejanović
Ova knjiga, objavljena kao samostalno izdanje, pionirski je poduhvat o praktičnoj primeni umetnosti stripa u obrazovnom procesu.
 
Miomir Dejanović je jedan od prošlogodišnjih dobitnika priznanja „Najbolji edukator Srbije“ koje dodeljuje beogradsko udruženje za podsticanje preduzetništva „Živojin Mišić“, te je novčani deo nagrade u iznosu od oko 1.000 evra iskoristio za objavljivanje ove jedinstvene zbirke.
 
U svojoj knjizi on najpre piše o širokim mogućnostima upotrebe stripa u nastavnom procesu uz odgovarajuće primere, dok je drugi deo knjige rezervisan za njegove, ali i stripove njegovih učenika koji su već osvajali nagrade na đačkim likovnim konkursima.
 
- Stripove sam radio na osnovu raznoraznih tekstova poznatih književnika kao što su Duško Radović i Dragan Lukić i narodnim pričama o Svetom Savi.
 
Davnašnja želja mi je bila da to sve objedinim u jednoj knjizi i objavljivanjem zbirke “Da ti nacrtam” među njenim koricama sam se našao zajedno sa svojim učenicima – kaže Dejanović za OK Radio.
 
Miomir Dejanović je i sam u svet stripa ušao kao dete. Ova umetnost ga je zaokupila dovoljno da poželi da se i sam bavi njome
 
Dečačku fascinaciju magičnim kvadratima pretvorio je u obrazovni metod kojim svoje učenike približava obrazovni program i najrazličitije nastavne teme. 
 
Zahvaljujući nekonvencionalnim pristupom i učiteljskim umećem, Dejanović je uspeo da svoju ljubav prenese na đake koji su i sami nastavili da se bave ovom umetnošću.
 
Ovaj trud i entuzijazam doneo je vranjskom učitelju i priznanje „Najbolji edukator Srbije“.
 
- Šteta je da dečija želja za crtanjem ne bude iskorišćena u nastavi i oni lako tako izražavaju svoje misli i osećanja, a time i prenosimo neke dragocene životne poruke.
 
Strip u nastavi liči na igru i zabavu, a u stvari omogućava da se kroz efektan spoj teksta i crteža izloženi sadržaji deci lakše ostanu u pamćenju – ukazuje učitelj.
 
Dejanović želi da njegova zbirka dopre do što većeg broja ćitalaca, tako da planira da knjigu besplatno podeli đacima, ali i kolegama u Vranju i širom Srbije. 
 
Svoje primerke će dobiti i Javna biblioteka „Bora Stanković“ u Vranju, kao i sve biblioteke osnovnih škola i vrtića na teritoriji grada.
 
Kako kaže, štampanjem knjige nije želeo da se se obogati, već da bogatstvo znanja i kreativnosti prenese na sve svoje čitaoce.
 
Kao jedan od najboljih edukatora Srbije, Dejanović se nedavno vratio iz Paraćina, gde je, u nekoliko tamošnjih škola, bio gost radionica na kojima je predstavio o svoje metode u nastavi. 
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: