Mihajlović: Pregovara se sa Kinezima za izgradnju JUŽNE PRUGE

Lokalne vesti - Nedelja 09.08.2020 - 11:56

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović izjavila je da se već vode pregovori sa kineskom kompanijom CRBC o izgradnji brze pruge od Beograda do Niša i Preševa i da bi u naredna tri meseca trebalo da bude pripremljene predlog komercijalnog ugovora.

Radovi bi mogli da počnu već sledeće godine FOTO: G. Mitić/OK Radio Radovi bi mogli da počnu već sledeće godine FOTO: G. Mitić/OK Radio
Ministarka očekuje da bi radovi, ako bude obezbeđen i preferencijalni kredit od Kine, mogli da počnu već sledeće godine.
 
Mihajlović je rekla novinarima da bi bila velika šteta da nemamo brzu prugu ka jugu zemlje podsetivši da se uveliko gradi brza pruga od Beograda do granice sa Mađarskom za brzinu vozova do 200 kilometara na sat, prenosi Tanjug.
 
- To je ogromno ulaganje od oko dve milijarde evra, a toliko nas košta i brza pruga do Subotice do Beograda. Ipak, to je ulaganje u budućnost
 
Mi smo se opredelili da radimo sa kineskom kompanijom CRBC
 
U narednih nekoliko meseci Infrastruktura železnice Srbije, koja već razgovara sa kineskom kompanijom, ima zadatak da pripremo predlog komercijalnog ugovora - kazala je Mihajlović.
 
Ona je dodala da su se već obratili kineskoj vladi za odobrenje preferencijalnog kredita budući da je to ogromna investicija.
 
- Verujem da ćemo ispoštovati zajedničku dinamiku, a to je da u naredna tri meseca imamo predlog komercijalnog ugovora
 
Uporedo se rade projekti i uz odobrenje i finansiranje verujem da li bi mogli sledeće godine da počnu i radovi. 
 
To jeste nova moderna i drugačija Srbija koja nam treba za buduće generacije - poručila je ministarka.
 
Kaže da je vlada obezbedila kredit Svetske banke od 15 miliona evra u želji da još bolje uredimo putne prelaze i da će biti dodatno obezbeđeno još 58 kritičnih prelaza
 
Dodaje da će u septembru biti raspisan javni poziv za izbor izvođača radova.
OK Radio, Tanjug

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Jordan
09.08.2020. , 17:06
I ja ću da pravim sa tuđe pare i tuđu radnu snagu! Umememo li mi kao nekada da nešto sami uradimo ? Dokle sticanje slave na ime zaduživanja Srbije?
Jordan
09.08.2020. , 17:09
KOja je uloga Vlade u ovoj investiciji,....POTPIS NA ZADUŽIVANJE?!!!