Milan Mitrović: Nisam našao nikakvo zlato u Nesvrti! (FOTO)

Lokalne vesti - Sreda 20.10.2021 - 11:29

Milan Mitrović iz Vranja (61), koji je sagradio tri crkve u selu Nesvrta, kaže da nisu tačne priče koje decenijama kruže, da je na tom mestu našao zlato, te je zbog toga gradio svetinje.

FOTO: S.Tasić/OK Radio FOTO: S.Tasić/OK Radio

Milan je poreklom iz Nesvrte, iz mahale Sokolovac, gde je u međuvremenu sagradio prvo crkvu Svetog Ilije, a potom Svete Petke i Svete Nedelje.

Nesvrta je poznata među tragačima za zlatom, te je narod u međuvremenu ispredao priče, jer je bilo čudno da neko gradi svetinje u selu sa svega četrdesetak stanovnika.

Narodna mašta povezala je legende o skrivenom blagu u Nesvrti, sa gradnjom svetinja i Milanom.

- To nije tačno, ljudi svašta pričaju decenijama unazad, ali i sami vidite kako živim. Svetinje sam sagradio u znak zahvalnosti Bogu i svetiteljima, koji su me spasili, vrtaili u žive kada sam nekoliko puta bio skoro mrrtav.

Prvo sam 1985. godine, na lečenju u Beogradu, lečio sam se od depresije, doživeo sam kliničku smrt. Sedam ipo sati sam bio klinički mrtav. I onda sam se probudio i počeo da se znojim.


Za to vreme prošao sam mnoge nivoe i video mnogo toga, tokom tih sedam ipo sati. Bio sam tada u bolnici na Avali.

Kako sam dobio drugu priliku da živim, odlučio sam da od onoga što radim izdvajam i za gradnju svetinja
- priča Milan.

U međuvremenu, Milan je radio i u Švajcarskoj,  „Jumku“, Makedoniji, Francuskoj, Kragujevcu, kopao bunare po selima oko Vranja. Sve  skupa 25 godina radnog staža. Kada je „Jumko“ propao, vratio se na selo i radio poljoprivredu.

Kada su pre 20 godina na jugu Srbije izbili sukobi, Milan je kod Preševa ranjen. Dobio je od države neku vrstu odštete i sav novac uložio u gradnju crkve.

Prvu crkvu je počeo odmah da gradi 2001, i gradio je u narednim godinama. U međuvremenu, stizali su i dobrovoljni prolozi građana, poznanika i prijatelja.


Imao je i udes u godinama koje su usledile, bio u komi, a  potom se probudio.

- Nekoliko puta sam bio medicinski mrtav, ali ponovo sam se vratio u život.

To je je jdini razlog, a i način, kako sam sagradio crkve. Sve druge priče o zlatu su izmišljene i prelaze granice realnog.

Dovode me u opasnost da me neko napadne i naudi mi, misleći da imam zlato.


Za gradnju svetinja imam blagoslov vladike Pahomija, koji je i sam doneo neke ikone u Nesvrtu.

U snu sam snio gde, na kom mestu bi trebalo da budu crkve i kako da izgledaju
- priča Milan.

On dodaje da je i sam kao dete u Nesvrti slušao priče o zlatu, skrivenom blagu, ali od toga u realnosti nema ništa.

S.T.
 

Foto Galerija

Nesvrta zlato

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: