MLADENOVIĆ: Oporavak privrede SMANJIO MIGRACIJE iz Hana

Lokalne vesti - Nedelja 21.11.2021 - 00:38

Opština Vladičin Han prethodnih godina preduzimala je mere kako bi sprečila migracije iz ovog mesta, a prvenstvena ciljna grupa bili su mladi, koje je lokalna samouprava pokušavala da zadrži i poprilično uspela u tome.

Foto: S.Tasić/OK Radio Foto: S.Tasić/OK Radio

Goran Mladenović, predsednik opštine Vladičin Han, kaže da u prilog ovoj tvrdnji ide i činjenica koja pokazuje da je u prvih šest meseci ove godine rođeno više beba u odnosu na isti period prošle godine.

OK Radio: Kako je Vladičin Han uspeo da počne da zaustavlja odlazak mladih iz ovog mesta? Pored privrednog razvoja, o kome ćemo u drugom delu intervjua, šta ste još preduzeli prethodnih godina?

Mladenović: Kako bi sprečila ili bar umanjila odliv mozgova, opština Vladičin Han poslednjih nekoliko godina preduzima niz konkretnih mera.
 
One se odnose na dobijanje novčanih sredstava iz lokalnog budžeta, namenjenih, pre svega, srednjoškolcima i studentima, za šta je svake godine izdvajano više  miliona dinara.
 
U proseku svake godine novac za stipendije je dobijalo oko 50 studenata i isto toliko srednjoškolaca sa teritorije opštine Vladičin Han.
 
Novac bude podeljen nakon raspisanog javnog konkursa i, kako kažu sami studenti i srednjoškolci, to im mnogo znači.
 
Para nikad dosta, a nama je prvenstveno cilj da motivišemo studente da, nakon završenog školovanja, dođu u rodni grad kako bi doprineli njegovom razvoju.

OK Radio: To su samo neke od mera, šta ste još preduzeli?
 
- Još jedna mera za suzbijanje bele kuge i migracija je i izdvajanje novca za jednokratnu pomoć za svako novorođeno dete u iznosu od 30.000 dinara.
 
Prema podacima nadležnih službi, imamo više beba iz seoskih sredina. Ono što je posebno ohrabrujuće, je činjenica da se u pojedinim planinskim selima kao što su Letovište, Ravna reka i Dupljane, nakon dužeg vremena ponovo začuo plač novorođenčadi.
 
Takođe, opština Vladičin Han je, na osnovu ugovora sa Fondacijom „Ana i Vlade Divac“, realizovala niz projekata koji se tiču mladih sa teritorije Vladičinog Hana.
 
Novcem iz ovog fonda renovirane su prostorije i nabavljana oprema za gotovo sve škole sa teritorije opštine.
 
Takođe, fondacija je, zajedno sa lokalnom samoupravom, u više navrata davala nepovratna novčana sredstva za novorođene bebe u Vladičinom Hanu.
 
Iz opštinskog budžeta izdvajao se i novac za finansiranje proslava maturskih večeri osnovaca i srednjoškolaca.
 
Opština, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, organizuje tradicionalni Sajam zapošljavanja, gde poslodavci ističu pozive za popunjavanja slobodnih radnih mesta.
 
OK Radio: Ipak, da li je ključ za sprečavanje migracija oporavak privrede, čija je lokomotiva u Vladičinom Hanu kompanija Teklas?
 
- Otkako je 2016. godine, otvoren prvi pogon turske kompanije u našem gradu, posao su našli pretežno mladi ljudi, nezaposlenost je opala, a prosečna zarada, a samim tim i standard u našoj opštini rastu.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Vladičin Han je tokom ove godine, prema prosečnim primanjima, sa prosekom od oko 51.579 dinara, prvi u Pčinjskom okrugu.

Zaposleni u Hanu su uglavnom lideri po visini zarada u konkurenciji svih trinaest opština i gradova Pčinjskog i Jablaničkog okruga.

Takođe, Vladičin Han ima zdrava i jaka mala i srednja privatna preduzeća koja počivaju na zdravim ekonomskim i tržišnim parametrima.

Sve to, dovelo je do toga da se mladi odavde ne sele u velikom broju kao nekada, što je rezultiralo i većim brojem novorođenčadi u ovoj ,u odnosu na prošlu godin, kao i na prethodne.

OK Radio: Šta je još u planu opštine da se realizuje, kada je reč o merama migracione politike?

 - Nastojimo da mere natalitetne politike koje sprovodi republika, uskladimo sa specifičnostima lokalne sredine i da se u lokalnoj zajednici, stvore uslovi za ostanak mladih na selu.

Na taj način utiče se na sprečavanje migracija na relaciji selo - grad, kao i na smanjenje migracija prema urbanim centrima.

 

Radimo i na razvoju putne infrastrukture u selima, koja je osnov za ostanak mladih i za bavljenje određenim ekonomskim aktivnostima, kako bi obezbedili uslove za život i egzistenciju, upravo na selu.

Planirano je i otvaranje, razvijanje, dodatnih sadržaja, kao što su npr. opremanje i adaptacija vrtića,  izgradnja novih kapacitet a i smanjenje liste čekanja.

Kao što rekoh, ove godine, uprkos pandemiji korona virusa, rođeno je više beba u odnosu na prošlu godinu na teritoriji opštine Vladičin Han, što je jedan ohrabrujući podatak.


 

 

Ovaj medijski sadržaj je sufinansiran iz budžeta opštine Vladičin Han. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.



 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Mix
21.11.2021. , 17:21
BRAVO PREDSEDNIČE GORANE. Sve pohvale. Najbolji predsednik opštine. Vodu niko ne može da ti donese. Samo napred.
Mix
21.11.2021. , 17:22
BRAVO PREDSEDNIČE GORANE. Sve pohvale. Najbolji predsednik opštine. Vodu niko ne može da ti donese. Samo napred.