Mladi poljoprivrednici imaju veću šansu u IPARD-u

Lokalne vesti - Nedelja 26.09.2021 - 14:48

Na konferenciji Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika "Mladi poljoprivrednici u Srbiji i EU", najveći akcenat bio je na konkurisanju za IPARD sredstva.

FOTO: S. Tasić/OK Radio FOTO: S. Tasić/OK Radio
Ovo je peta godina kako organizuju ovakve konferencije na kojima žele da prenesu iskustva mladih poljoprivrednika EU i primere dobre prakse, ali i sa kakvim situacijama se susreću mladi koji se bave poljoprivredom u Srbiji. 
 
Pre svega misli se na subvencije i konkurisanje.
 
Kako je rekla direktorka Uprave za agrarna plaćanja Biljana Petrović veliki broj zahteva za IPARD sredstva stiže upravo od mladih poljoprivrednika, koji zbog svojih godina dobijaju dodatnih pet odsto povraćaja.
 
- Vaša mogućnost u IPARD podsticajima je mnogo veća nego u nacionalnim
 
Prvi razlog koji treba da uzmete u obzir jeste da zahtev podnosite na predračun i niste u obavezi da započnete investiciju
 
Tek nakon provere, da li vam je dokumentacije uredna, krećete u investiciju koja, kada je IPARD u pitanju, uopšte nije zanemarljiva - pojasnila je Petrovićeva.
 
Ono što mladi mogu da očekuju u narednom periodu jeste raspisivanje konkursa za stočare
 
Svaki zahtevani iznos proveravaće inspekcija na terenu.
 
Problem nepotpune dokumetacije najviše se odražava u nacionalnim merama, što uzrokuje kašnjenje u isplati.
 
U planu Ministarstva poljoprivrede je da uveže sve baze podataka.
 
Pored nacionalnih i IPARD mera, na raspolaganju farmerima su i sredstva iz Projekta  za konkurentnu poljoprivredu u saradnji sa Svetskom bankom, poznatom kao “50-40-10”.
 
Za ovaj poziv opredeljeno je 700 miliona dinara.
 
U narednom periodu očekuje se da će biti još jedan poziv za traktore. A, u drugom pozivu Svetske banke biće uključeni i stočari, čije se rapisivanje očekuje za mesec dana.
 
 
Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta grada Vranja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: