Mladi za obnovu i očuvanje šuma Doline reke Pčinje

Lokalne vesti - Utorak 15.09.2020 - 12:49

Udruženje mladih „Naš svet,naša pravila“ je na konkursu Ministarstva zaštite životne sredine za dodelu sredstava za podršku projektima civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine u 2020. godini,dobilo sredstva za sufinansiranje projekta „Mladi za obnovu i očuvanje šuma Doline reke Pčinje“.

Foto: OK Radio Foto: OK Radio

Svesni nedovoljene infomisanosti mladih o zaštićenim područjima, prevashodno našoj Dolini Pčinje koja je pod zaštitom države u I stepenu odnosno II režimu zaštite, odlučili smo današe projektne aktivnosti baziramo na  promociji, edukaciji, praktičnim i iskustvenimaktivnostima, s obzirom na to da su sve tri ove komponente obuhvaćene temom zaštite prirode.

U okviru projekta biće sprovedene sledeće glavne aktivnosti: Seminari za decu i mlade , trodnevni kamp i akcije pošumljavanja.

Dakle, biće edukovano 75 mladih uzrasta od 13 do 18 godina sa područja Pčinjskog okruga, koji su zainteresovani za usavršavanje u oblastima zaštite prirode i očuvanju zaštićenih područja, a pritom ažurni i spremni da svojoj lokalnoj zajednici pomognu i na praktičan način.


Seminare će voditi iskusni predavači iz ovih oblasti i oni će za učesnike seminara pripremiti intersantan, interaktivan a ipak praktičan program.

Formular za prijavljivanje za seminare će uskoro biti aktiviran.


Mladi, pratite našu instagram stranicu i osigurajte svoje mesto na našim seminarima!!!

Nakon seminara, 30 učesnika očekuje edukativni trodnevni kamp.

 
Oni najzainteresovaniji i najaktivniji će krenuti na kamp, gde će imati priliku da praktično primene naučeno, da bliže razumeju važnost očuvanja zaštićenih područja kao i sve potencijale koje Dolina Pčinje poseduje.

Kamp će se održati u neposrednoj blizini manastirskog kompleksa „Prohor Pčinjski“tokom kog će učesnici, uz koordinaciju i pomoć 4 omladinska mentora i 2 stručna saradnika (predavača sa seminara), učestvovati u sadnji cveća iniskog žbunja, kao i u interaktivnim radionicama na temu zaštićenihpodručja.

Kamp će svakako svojim interaktivnim programom biti prilagođen potrebama i ritmu naših omladinaca, kao i onih najmkađih. Nadamo se da će ovo iskustvo u učesnicima projekta probuditi svest ovažnosti zdrave, čiste i očuvane životne sredine za čovekov život.

Poslednjaaktivnost koja će biti realizovana tokom ovog projekta jeste dvodnevna akcijapošumljavanja određenih delova planine Kozjak sadnicama gorskog javora, a čija je realizacijapredviđena za novembar mesec.


Tokom realizacije posebno poslednje, ali i tokom realizacije ostalih glavnih aktivnosti imaćemo neizmernu podršku Eparhije vranjske, koja je uvek bila otvorena za pomoć i saradnju omladini, pogotovo na projektima koji doprinese očuvanju životne sredine.  

Ministarstvo je našem timu poverenje ukazalo još jednom, a mi ističemo da ćemo nastaviti da negujemo ovu saradnju i da ćemo opravdati ukazano poverenje.


Mlade uskoro očekuje poziv za priključivanje projektu i projektnim aktivnostima, tako da očekujemo veliki odaziv aktivista.  

Pozivamo sve zainteresovane građane, a pogotovo mlade, da prate naš sajt nsnp.org.rs, kao i našu Instagram @nas_svet_nasa_pravila i Fejsbuk stranicu Naš svet, naša pravila, za više informacija o samom projektu i radu našeg udruženja.


 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: