Mladom Vranjancu korona prouzrokovala TEŠKO POPUŠTANJE SRCA I BUBREGA

Lokalne vesti - Utorak 04.08.2020 - 12:06

Prof. dr Vladimir Đukić, direktor KBC "Dragiša Mišović", upozorava da KOVID-19, za razliku od marta i aprila, jače i razornije pogađa i najmlađe.

Đukić: Klinička slika kod dece je teža nego ranije  FOTO: Screenshot Đukić: Klinička slika kod dece je teža nego ranije FOTO: Screenshot
Kako kaže, samo u "Mišoviću" se trenutno leči desetoro dece. Sa njima su i majke, u ovom momentu njih osam.
 
- Klinička slika kod dece je teža nego ranije, posebno praćena visokom temperaturom
 
U ovom drugom piku javlja se mnogo teža klinička slika i kod trudnica - objašnjava Đukić i nastavlja:
 
- Starosna granica se bitno pomerila. Imamo 14-godišnjeg dečaka vaterpolistu koji je bez pridruženih bolesti, a morao je da bude prebačen na veštačku ventilaciju
 
Iz Vranja smo imali momka od 26 godina pozitivnog na koronu, sa teškim znacima popuštanja srčane i bubrežne funkcije
 
To je ozbiljna klinička slika kod mladih, koja se primećuje i u svim zemljama u regionu - navodi Đukić, a prenose "Novosti".
 
U "Mišoviću" se trenutno leči 195 KOVID pacijenata. Na intenzivnoj nezi ih je oko 60, dok je više od 30 bolesnika na nekom režimu mehaničke ventilacije.
 
- U svim zemljama regiona označen je crveni alarm evropske komisije za kontrolu zaraznih bolesti, a raste broj novoobolelih sa teškom kliničkom slikom i u Španiji, Italiji i Engleskoj
 
Ovo je peti mesec kako se svi zaposleni KBC "Dragiša Mišović" bore za živote pacijenata. 
 
Visoka temperatura ovih dana rad čini ekstremno složenim i ja se svim zaposlenima neizmerno zahvaljujem - rekao je Đukić.
 
Kako se saznaje, iako lekari nisu spremni da daju bilo kakve prognoze, nijedno dete smešteno u "Mišoviću", ali i drugim zdravstvenim ustanovama u Srbiji, nije životno ugroženo.
 
Prema informacijama, zbog teže kliničke slike kod dece na sastancima kriznog štaba dodatno će se razgovarati o merama zaštite u školama nakon 1. septembra. 
OK Radio, Večernje novosti

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: